To je to što me zanima!

Država će graditi stanove za liječnike, sestre, profesore....

Predrag Štromar pozvao je građane da se još jave na natječaj u kojem država plaća pola rate kredite četiri godine, a sljedeći potez im je pokušati zadržati deficitarna zanimanja kroz povoljni najam
Vidi originalni članak

Za subvencionirane stambene kredite se dosad prijavilo 1477 osoba, ali uglavnom su uzeli manje stanove ili postigli dobre cijene, tako da im je prosječna rata 3100 kuna od čega će država prve četiri godine plaćati pola, izvijestio je ministar graditeljstva Predrag Štromar. Tako da će biti, kaže, novca za subvencije znatno više stanova nego što su prvotno procijenili.

- Ukupno će se onda odobriti oko 1900 subvencioniranih kredita. Nećemo zatvarati natječaj dok ne dobijemo oko 2100 prijava, pa ima još vremena za prijavu - rekao je Štromar.

Izvijestio je i da je dosad odobreno 130 zahtjeva,  a kroz dva tjedna očekuje da se obrade i svi dosad prijavljeni. 40 zahtjeva nije odobreno, ali nije ni odbijeno, nego će podnositelji imati priliku.

Štromar je najavio i nove projekte nakon prvih 100 dana. Do kraja godine bi se trebao izmijeniti zakon o Poticanoj stanogradnji i osmisliti posebni model gradnje i povoljnog najma za deficitarna zanimanja poput liječnika, medicinskih sestara, kulturnih djelatnika, znanstvenika u slabije razvijenim krajevima.

Kako su objasnili, ideja je da se stanovi grade zajedno s gradovima ili općinama i županijama, a preko Agencije za pravni promet. U konačnici bi ti djelatnici imali nizak, a možda i besplatan najam u stanovima.

Štromar je najavio je i za sljedeću godinu obnovu javnih zgrada, ali i povratak subvencija za energetsku obnovu kuća. Zadnji puta je takav natječaj raspisan još za ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i financiran je iz proračuna i Fonda za zaštitu okoliša. Sada bi trebao biti kroz EU fondove iako oni dosad nisu odobravali subvencije za privatne kuće.

- Pregovaramo s Europskom komisijom. Trebale bi biti subvencije od 40 do 60 posto - rekao je Štromar.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • Cipelcug 13.09.2017.

    Kada ćete konačno povečati minimalnu plaću na 4.000,00 kn netto.

  • macko1441 13.09.2017.

    To su visoko školovani ljudi,halo, pa znaju oni kada im se "mažu oči"

  • jopajopica12 13.09.2017.

    Ja sam za kopiranje zapadnog modela, ako se već gradi "djaba" onda prostudirati njihovo i primjeniti kod nas! Recimo napraviti socijalne stanove - pa daj onima koji nemaju neka žive u pristojnim uvjetima i plaćaju minimalno, omogući posao SVIMA, a ne da idem ulicom i čujem od djece cca 9godina Da Bog da i ja bio uhljeb, gradi stanove, ali omogući svima da dođu do njihov uz povoljne uvjete, a ne daj onima šta imaju još vise, uvesti kontrole, revizije...ajmo se maknuti sa Balkana i krenuti na zapad do nam je mjesto

Komentiraj...
Vidi sve komentare