Obavijesti

News

Komentari 23

Država će graditi stanove za liječnike, sestre, profesore....

Država će graditi stanove za liječnike, sestre, profesore....
1

Predrag Štromar pozvao je građane da se još jave na natječaj u kojem država plaća pola rate kredite četiri godine, a sljedeći potez im je pokušati zadržati deficitarna zanimanja kroz povoljni najam

VIDEO

Za subvencionirane stambene kredite se dosad prijavilo 1477 osoba, ali uglavnom su uzeli manje stanove ili postigli dobre cijene, tako da im je prosječna rata 3100 kuna od čega će država prve četiri godine plaćati pola, izvijestio je ministar graditeljstva Predrag Štromar. Tako da će biti, kaže, novca za subvencije znatno više stanova nego što su prvotno procijenili.

- Ukupno će se onda odobriti oko 1900 subvencioniranih kredita. Nećemo zatvarati natječaj dok ne dobijemo oko 2100 prijava, pa ima još vremena za prijavu - rekao je Štromar.

Izvijestio je i da je dosad odobreno 130 zahtjeva,  a kroz dva tjedna očekuje da se obrade i svi dosad prijavljeni. 40 zahtjeva nije odobreno, ali nije ni odbijeno, nego će podnositelji imati priliku.

Štromar je najavio i nove projekte nakon prvih 100 dana. Do kraja godine bi se trebao izmijeniti zakon o Poticanoj stanogradnji i osmisliti posebni model gradnje i povoljnog najma za deficitarna zanimanja poput liječnika, medicinskih sestara, kulturnih djelatnika, znanstvenika u slabije razvijenim krajevima.

Kako su objasnili, ideja je da se stanovi grade zajedno s gradovima ili općinama i županijama, a preko Agencije za pravni promet. U konačnici bi ti djelatnici imali nizak, a možda i besplatan najam u stanovima.

Štromar je najavio je i za sljedeću godinu obnovu javnih zgrada, ali i povratak subvencija za energetsku obnovu kuća. Zadnji puta je takav natječaj raspisan još za ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića i financiran je iz proračuna i Fonda za zaštitu okoliša. Sada bi trebao biti kroz EU fondove iako oni dosad nisu odobravali subvencije za privatne kuće.

- Pregovaramo s Europskom komisijom. Trebale bi biti subvencije od 40 do 60 posto - rekao je Štromar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.