To je to što me zanima!

Država ostaje bez više milijuna kuna zbog HT-a i AD Plastika

Da se cijela dividenda isplatila nakon 1. ožujka (oko 410 milijuna kuna) država bi na ime poreza dobila oko 50 milijuna kuna. Ovako dobit će upola manje - 24 milijuna
Vidi originalni članak

Ha-ha-ha, moglo bi se čuti ovih dana iz HT-a i AD Plastika. Naime, Uprave obiju tvrtki odlučili su isplatiti dio dividendi svojim dioničarima. Tu ništa ne bi bilo sporno da od 1. ožujka ne stupaju na snagu izmjene Zakona o dobiti i dohotku kojima se uvosi porez na dividendu od 12 posto. 

Zato su se u HT-u požurili, i do 27. veljače isplatit će polovicu dividende svim dioničarima na kojoj neće platiti ni kune poreza. A da se cijela dividenda isplatila nakon 1. ožujka (oko 410 milijuna kuna) država bi na ime poreza dobila oko 50 milijuna kuna. Ovako dobit će upola manje, oko 24 milijuna.

I Ivica Mudrinić, čelni čovjek HT-a, koji će na ime dividende ove godine dobiti 101 tisuću kuna također će izbjeći plaćanje jednog dijela proračuna. Da je dividendu dobio nakon 1. ožujka morao bi platiti oko 12,5 tisuća kuna poreza, a ovako uštedit će oko sedam tisuća kuna, piše Novi list.

U HT-u tvrde da su odluku donijeli još prije prijedloga o porezu na dividendu vođeni isključivo općom gospodarskom situacijom i životnim standardom građana, pa su htjeli osigurati što bržu isplatu. 

S druge strane, u slučaju AD Plastika država pak neće ubrati ni kune poreza na dividendu budući da će se dividenda u iznosu od 10,37 milijuna kuna u toj kompaniji isplaćivati do kraja veljače. Riječ je o gubitku od oko tri milijuna kuna.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • papaja 21.02.2012.

    Država je izgubila pozamašne novce, jer su građani natankali svoje automobile prije poskupljenja goriva! Dokle ćemo s ovakvim paušalnim i amaterskim naslovima!

  • burex 20.02.2012.

    Država je izgubila jedno 100 milijardi na nelegalno skinutim sadržajima s interneta na koje nije plćen porez, budem i ja pisao tako bezvezne članke... jer država nemože izgubiti ono što nema -.-

  • PapaŠtrumpf 20.02.2012.

    Sve velike Hrvatine, svima stalo do države !

Komentiraj...
Vidi sve komentare