To je to što me zanima!

'Dug veledrogerijama dnevno raste za 20 mil. kuna, uskoro će ukupni dug biti šest milijardi!'

Kako bi informirali javnost o stanju dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove, HUP će na svojim stranicama dnevno objavljivati Brojač duga za isporučene lijekove
Vidi originalni članak

Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) priopćili su u četvrtak kako dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama prosječno dnevno rastu za vrtoglavih 20 milijuna kuna, a kako bi dugovanja do kraja veljače mogla narasti za dodatnih 500 milijuna kuna. Ukupni će dug, upozoravaju, biti više od 6 milijardi kuna. 

Kako bi informirali javnost o stanju dugovanja bolnica i ljekarni za isporučene lijekove, HUP će na svojim stranicama dnevno objavljivati Brojač duga za isporučene lijekove. 

APEL VLADI Dug veledrogerijama dosegao 5,7 milijardi kuna: U nekim bolnicama ograničena isporuka

- Iako o kontinuiranom rast duga HUP-Koordinacija veledrogerija redovito informira i Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, do danas nije dobila nikakav odgovor nadležnih iz Vlade RH na upućena pisma zadnja dva mjeseca. Veledrogerije su slijedom totalne ignorancije nadležnih, kao što su i najavile 15.2., prisiljene aktivirati zaštitne mehanizme kako se više ne bi dodatno izlagale prema dobavljačima, proizvođačima, ali i bankama kod kojih se i same zadužuju. Iz tog razloga, početkom ožujka veledrogerije će započeti s uvjetovanom isporukom lijekova i medicinskih proizvoda prema zdravstvenim institucijama koje svoje obveze ne podmiruju redovito, svaka u skladu sa svojim internim propisima - priopćili su iz Udruge. 

Predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač poručila je kako već dva mjeseca upozoravaju Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija o eksploziji rasta dugovanja i da očekuju da će veći broj bolnica neplatiška od utorka ući "u nove blokade te poseban režim isporuke". 

'TREBA PRODULJITI MJERE POMOĆI' HUP: Neizvjesnost u kojoj se poduzetnici nalaze nije dobra ni za poslodavce, ni za radnike

- Žao nam je što nas nitko nije shvatio ozbiljno, unatoč želji i volji za otvorenim dijalogom i pronalaskom zajedničkog rješenja, budući da je riječ o velikom problemu, koji nije nastao jučer. Svjesni smo da se izazovi zdravstvenog sustava neće riješiti preko noći, ali nismo ni vjerovali da će se naša upozorenja u potpunosti ignorirati - poručila je. 

- Uzme li se u obzir da državni proračun za 2021. godinu iznosi 147,3 milijardi kuna, dug veledrogerija će s 1.3. u tom slučaju činiti čak 4,07% državnog proračuna - priopćili su iz HUP-a. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • 25.02.2021.

    plenković nema pojima. ak ga pitate budete teroristi .. a ljudi umiru od njegovih mjera

  • BlackRaven 25.02.2021.

    BmK, imate tamo plenkimajstora i slične slučajeve u vladi pa davite njih..

  • John Doe Jr. 25.02.2021.

    koliko su političari i njihovi pajdaši maznuli love u zadnjih tridesetak godina mogli smo kupiti johnson&johnson, glaxosmithkline, novartis, pfizer, bristol-myers sguibb i merck&co

Komentiraj...
Vidi sve komentare