To je to što me zanima!

Dvanaest slučajeva novog soja krakena u Hrvatskoj, a WHO će danas objaviti kraj pandemije?

Sadašnje širenje respiratornih infekcija i covida-19 je očekivano budući da više nisu na snazi mjere protiv covida te su česta veća okupljanja na javnim i u zatvorenim prostorima...
Vidi originalni članak

U Hrvatskoj se pojavio novi soj koronavirusa 'kraken'. HZJZ je potvrdio tu informaciju, tvrde kako je dosad zabilježeno 12 slučajeva.

- Za sada je riječ o blažoj kliničkoj slici nego li kod omikrona, odnosno BA.4 i BA.5 koronavirusa - rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Iz HZJZ-a poručuju da su mjere opreza i dalje važne, posebno održavanje higijene i pranja ruku, a starijim i rizičnim skupinama savjetuje se izbjegavanje velikih okupljanja u zatvorenim i javnim prostorima. Pozivaju i ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti.

Neke varijante covida-19 brže se šire i zaraznije su, a varijante kerber i kraken nešto su zaraznije jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Kliničke slike dosad potvrđuju da oni ne uzrokuju teži oblik bolesti.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ranije je rekao kako su se svi dosadašnji sojevi brzo proširili te da se može očekivati da će se i kraken proširiti. Kraken je nastao u Americi, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže da postoji mogućnost da će kraken imati sve veći učinak na broj oboljelih od covida-19. U SAD-u se ubrzano širi. 

BLAGE KLINIČKE SLIKE HZJZ o krakenu u Hrvatskoj: Do sad smo zabilježili 12 slučajeva

Istovremeno, hitni odbor za Covid-19 pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji danas će procjenjivati kako svijet stoji s korona virusom, nakon čega može glavnoj skupštini SZO-a predložiti da proglasi kraj pandemije, odnosno stanje u kojem korona više nije globalna prijetnja.

Što to konkretno znači za Hrvatsku, za 24sata objasnio je jučer doc. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

- Ne znam kad, ali će u nekom trenutku reći da stanje više nije izvanredno, odnosno da to više nije pandemija nego endemija, normalno stanje s kojim moramo živjeti. Hrvatska može i dalje imati proglašenu epidemiju, ali vjerujem kako će uskoro doći vrijeme da se i od toga odustane - kaže Kaić.

NOVI SOJ KORONE 'Kraken' je stigao i u Hrvatsku

Na prijedlog HZJZ-a, ministar zdravstva Vili Beroš epidemiju u Hrvatskoj proglasio je 11. ožujka 2020., nakon što je prvi slučaj kod nas zabilježen 25. veljače. Istim redoslijedom trebalo bi proglasiti i njezin kraj. 

Osim obaveznih maski u zdravstvu, u Hrvatskoj drugih epidemioloških mjera više nema. Na snazi je još samo odluka da i 30 dana nakon službenoga kraja pandemije, odnosno epidemije, možemo imati dokumente kojima je istekao rok važenja. Prema posljednjim podacima, više od 155.000 građana ima isteklu osobnu iskaznicu, a dvostruko više njih isteklu putovnicu, s kojom van ne mogu, dok je još oko 70.000 onih kojima je istekla i vozačka. Nema sumnje, policijski šalteri mjesec dana nakon proglašenja epidemije bit će puni. 

Idi na 24sata

Komentari 113

  • splitmoj 29.01.2023.

    A šta ce sad malloum radit? Kako do sendve i polija

  • Vis@maior 28.01.2023.

    Pozivaju ljude koji se još nisu cijepili da se dođu cijepiti😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂...još uvijek vam nije jasno zašto se kraken pojavio?!

  • Vis@maior 28.01.2023.

    "Dvanaest slučajeva zaraženih krakenom u Hrvatskoj..."🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Komentiraj...
Vidi sve komentare