To je to što me zanima!

'Ekološke udruge podržale su donošenje plana S. Dobrovića'

Ekološke udruge Srđ je naš, Pravno na zavičaj, Zelena akcija i Eko stožer Marišćina podržale su Prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022., tvrdi Most
Vidi originalni članak

Ekološke udruge Srđ je naš, Pravno na zavičaj, Zelena akcija i Eko stožer Marišćina podržale su Prijedlog Plana gospodarenja otpadom 2016.-2022. tehničkog ministra Slavena Dobrovića, koji je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poslalo u javnu raspravu, jer ocjenjuju kako on donosi nužne promjene, priopćeno je u nedjelju iz Mosta nezavisnih lista.

U Inicijativi Srđ je naš te Građanskoj inicijativi Pravo na zavičaj ocijenili su kako "posljednji napadi i kritike upućene na Nacrt plana gospodarenja otpadom dolaze u prvom redu od strane lobija koji zagovara model izgradnje velikih centara za mehaničko-biološku obradu" te da grupacija "ne bira sredstva da bi svoj poslovni interes pretpostavila interesima i pravima građana".

Navode kako je zastarjela tehnologija koju "'smećarski' lobi" zagovara bila popularna 80-ih godina prošlog stoljeća, a ona pretpostavlja da otpad u mehaničko-biološke pogone dolazi izmiješan, što poskupljuje mogućnost razdvajanja te smanjuje mogućnost recikliranja.

Ističu kako je je jedini način da se građanima ne povećaju računi za zbrinjavanje otpada i do nekoliko puta te da otpad zbrinjava na moderan, ekološko prihvatljiv način, predstavlja postupak razdvajanje otpada još u kućanstvima i njegovo odvojeno  prikupljanje u reciklažnim dvorišnima.

"Dajte nam da konačno organizirano započnemo reciklirati otpad i kompostirati u svojim dvorištima - naše je društvo za to zrelo“, navode u priopćenju koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor i Nevenka Grošeta Đirlić iz Građanske inicijative Pravo na zavičaj.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • bajica1009 04.07.2016.

    Tko je taj plan vidio i dali je provedena javna rasprava o provodljivosti iste nije pa molim tko je tu lud ministar koji ima deset funkcija i radnih mjesta i kada je na njima znači opet baca prašinu u oći i brda smeća ostaju nadomak gradova,

  • Usora1 04.07.2016.

    dok se partijci brinu samo o isborima, a nakon istih odmaraju do slijedecih ovi mostovci iako su tu na "odredjeno" pokusavaju nesto pokrenuti. za svaku pohvalu.

  • endorfin 04.07.2016.

    Bacanje magle...netko će omastiti brk..SVI NA IZBORE. 350 milijardi kuna ili 47 milijardi eura pokradenih preko Hypo banke i 77 tajnih računa 91' Tuđman,Mesić i 260 feudalaca,robovlasnika... Hdz,Sdp i njihovi sateliti će nastaviti rasprodaju hrvatske. Most je uz to obećao potpunu privatizaciju zdrastva... Molim vas pročitajte program Živog Zida. Mislim da su ga jedini stavili na internet transparentno kako bi moralo i biti. Svi drugi su ga skrivali prije izbora kao zmija noge. 60% razočaranih uopće nije glasalo. Treba ih probuditi i da preuzmu odgovornost za stanje u državi. Nemaš se pravo žaliti ako nisi glasao, znaći da ti je dobro. Ako ćekaš da i tebi zagusti biće svima kasno. Kada se žaba stavlja kuhati voda je hladna i ne shvaća što se događa dok nije prekasno. U naprednijim državama glasanje je obavezno. Svi na izbore.

Komentiraj...
Vidi sve komentare