To je to što me zanima!

Ekonomist Lovrinčević tvrdi: 'Porez na najam treba biti do 1000 eura za krevet godišnje'

Dizanjem sada mizernog poreza iznajmljivačima, oslobađa se prostor da se smanji porez na plaće i one porastu, objašnjava Željko Lovrinčević. Predstavnici iznajmljivača smatraju da je i 199 eura godišnje previše...
Vidi originalni članak

Vlada treba iskoristiti nadolazeće zakonske izmjene te povećati i donju i gornju granicu paušalnog poreza na turistički najam od četiri do pet puta. Turistički najam je najmanje oporezovana djelatnost u Hrvatskoj, efektivno ispod dva posto. Mi jedini u Europi niti oporezujemo nekretnine niti prihod od njih, a sve druge države rade ili jedno ili drugo. To je neodrživo. Naravno da se onda time može nadomjestiti ukidanje prireza i čak smanjiti porez na dohodak i tako rasteretiti rad. Odluka koliki porez za turistički smještaj bi onda bila na općinama i gradovima, a one koji ga ne žele iskoristiti jednostavno treba odsjeći od državne pomoći, rezolutan je doktor ekonomije Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 3

  • melin51 28.08.2023.

    Paušalni porez ne zabrinjava iznajmljivače već goste. Koliko se poveća paušalni porez, iznajmljivaći cijene najma dižu 3 puta više. Gosti plićek džepa mogu se žaliti državi ili ostati doma što je ekološki prihvatljivo.

  • 28.08.2023.

    Ipak dolaze izbori pa nije vrijeme za normalizaciju i uređenje ovog sustava…….a i stručni ljudi nisu baš nešto prihvatljivi ovdje.

Komentiraj...
Vidi sve komentare