To je to što me zanima!

Ekosustav u opasnosti: Plavi rak okupirao je Vransko jezero

Biolozi upozoravaju sve koji pronađu vrstu rakova Callinectes sapidus da ih ne vraćaju u more ili jezero te da nazovu stručnjake koji će rakove odnijeti na analizu
Vidi originalni članak

Kad je mali rakolovac Stipan B. (11) lani iz mora kraj Biograda ostima izvukao plavog atlantskog raka sa specifično obojenim nogama, njegovoj sreći nije bilo kraja. Stipan i njegova obitelj nisu ni slutili da je riječ o invazivnoj vrsti američkih rakova koja je krenula u obližnje Vransko jezero.

Ovih dana biolozi na internetskoj stranici Parka prirode Vransko jezero upozoravaju sve koji ih pronađu da ih ostave na sigurnom i nazovu stručnjake koji će rakove vrste Callinectes sapidus odnijeti na analizu.

- Riječ je o invazivnoj vrsti koja može naštetiti hranidbenom lancu jezera jer oduzima hranu i prostor drugim vrstama, kao što je naš bijeli rak. Uz to, može donijeti i parazite. Još nam nije jasno kako ćemo ih se riješiti. Zatražili smo detaljnije istraživanje, ali trebamo novčanu pomoć - rekao nam je Antonio Karaga, biolog i stručni suradnik u PP Vransko jezero.

Dino Stanin/PIXSELL

Dodao je da im se već javilo nekoliko ljudi koji su nove plave rakove primijetili na Pagu i u Neretvi. Uljeza sa Zapadne obale Atlantskog oceana, koji je najvjerojatnije stigao s balastnim vodama prekooceanskih brodova, primijetili su u našem najvećem slatkovodnom jezeru prvi put 2013. Rakovi stižu preko kanala Prosika.

- Da postoji zapornica za morski kanal do jezera, rak vjerojatno ne bi uspio proći. No idejni projekt za gradnju zapornice već mjesecima čeka lokacijsku dozvolu u županijskom upravnom odjelu u Šibeniku. Posljednju požurnicu poslao je investitor Hrvatske vode pa se nadamo da će se stvar uskoro pomaknuti s mrtve točke - kaže ravnatelj Parka Danijel Katičin.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • 04.02.2016.

    Najbolji lijek za ove rakove je BUZARA!

  • 04.02.2016.

    Bitno da je klinac od 11 godina alatom gospodarskog ribolova (ostima) izvadio raka....dakle mali je u debelom prekršaju, ali to nikog sad baš ne zanima, ionako na Jadranu nitko ne poštuje zakone....

  • marko888 04.02.2016.

    Javite se ministru zastite okolisa,neka nade lovu za istrebljivanje tih rakova.Ako imaju za sve imaju i za to,u pitanju je eko sustav

Komentiraj...
Vidi sve komentare