To je to što me zanima!

Novi dokaz o tragediji? Našli NATO-ov projektil na Kornatu

NEPOZNATI PROJEKTIL: U šibensku policiju muškarac (43) donio je ostatke projektila koji je našao na istom otoku 
na kojem je stradalo 12 vatrogasaca
Vidi originalni članak

Jedini preživjeli vatrogasac s Kornata, Frane Lučić, nedavno je izjavio kako je uvjeren da je njega i kolege opekla eksplozija bombe koju su NATO-ovi avioni, nakon intervencije u Srbiji 1999., bacili u Jadran.

- Na fotografijama stradalih vidi se da su sve ozljede identične. Na jednome mjestu duboke, a okolo ništa. Kod svakog je tako - rekao je Lučić i dodao da se same eksplozije ne sjeća. Dokumentaciju o eksploziji predao je i predsjedniku Josipoviću. Teoriju o eksploziji NATO-ove bombe CBU 87 kao uzroku pogibije 12-orice vatrogasaca u tragičnom zadatku na Velom Kornatu 30. kolovoza 2007. godine službeno su odbacili. Međutim, iz Ministarstva obrane i MUP-a potvrdili su nam da su nedavno na istom otoku pronađeni ostaci projektila koji pripada NATO savezu. Dio granate nepoznatog podrijetla našao je 43-godišnji ribar iz Murtera, na sjevernoj strani otoka, 50-ak metara od mora. Projektil je našao među kamenjem.

- Ostatke granate našao sam nekoliko kilometara od mjesta na kojem su nastradali vatrogasci. Kopkala me znatiželja. Pokušao sam ustanoviti o čemu je riječ, o vojnoj, meteorološkoj, signalnoj ili kakvoj drugoj napravi, ali bezuspješno - ispričao nam je ribar, koji je želio ostati anoniman.

Ostatke projektila zatim je predao šibenskoj policiji, koja je obavijestila vojsku.

- Ministarstvo obrane nema saznanja kako je spomenuti dio projektila dospio na Kornate. Informaciju koju ste nam dostavili proslijedili smo u policiju. Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj se koristilo različito naoružanje, ono do kojeg se moglo doći u tom razdoblju, s obzirom na to da je ovdje vladao embargo na uvoz oružja. U Nacionalnom parku Kornati nisu održavane nikakve vojne vježbe - rekli su nam u Službi za odnose s javnošću MORH-a.

U MORH-u nam nisu znali reći o kakvoj je točno vrsti projektila riječ. Ono što su stručnjaci napomenuli jest da građani budu oprezni ako naiđu na bilo kakva eksplozivna sredstva i da ih nipošto ne uzimaju u ruke nego sve prijave policiji.

O bombi progovorio časnik

Teoriju o odbačenim bombama na Kornatima prvi je iznio umirovljeni časnik HV-a Nediljko Pušić nakon više mjeseci istraživanja tragedije. On je 2009. za Slobodnu Dalmaciju ispričao kako se 1999. u Jadranu nalazilo sedam zona u kojima su se odbacivale bombe na putu prema zračnoj bazi u Avianu. Tako je, vjerojatno, poneka završila i na Kornatu.

- Ovo pokazuje da se nešto čudno ondje zbivalo - kaže Pušić.

Nelogičnosti istrage o Kornatima

1. Zašto su ozlijeđeni vatrogasci satima u agoniji čekali da im stigne pomoć s kopna?

2. Zašto se vojska misteriozno pojavila na otoku dan nakon tragedije i branila pristup?

3. Zašto se na snimkama razgovora vatrogasnih čelnika čuje da o tragediji ne treba govoriti?

Idi na 24sata

Komentari 135

  • MarjanSrdarev 07.09.2011.

    S.M.-sto mislis tko ce te doci vaditi iz auta ako ne daj Boze budes imao prometnu-vatrogasci a ne vojska,tko ce doc po tebe ako padnes u provaliju-vatrogasni tim za spasavanje sa visina i dubina i GSS a ne vojska,tko ce doci prvi ukoliko se desi potres,poplava,pozar-vatrogasci a ne vojska.Istina je da u vodecim strukturama vatrogastva u Hrvatskoj uglavnom sjede nesposobni ljudi ali sve se to nekako ponisti sposobnoscu,entuzijazmom i hrabroscu malih ljudi,obicnih vatrogascica koji daju uvijek 200%posto sebe i riskiraju vlastiti zivot da spase potpuno nepoznate ljude.I ne nose DVD-i vatrogastvo.95 % intervencija odradjuju javne vatrogasne postrojbe a 5 % samo DVD-i i DUZS.Na Kornatu smo stradale vatrogasce izvlacili mi vatrogasci i GSS a ne vojska.Vojska je dosla u 4 sata ujutro 31.08.i pretrazivala djelove otoka u potrazi za tko zna cime.

  • zvonko_mlinaric 07.09.2011.

    Ne vjerujem da je od ono malo trave (bez raslinja) što raste na Kornatima mogao nastati toliko velik požar da doslovno sprži vatrogasce,moralo je postojati neko veče zapaljivo sredstvo.

  • BlackRaven 07.09.2011.

    Možemo mi nagađati do mile volje...ali nitko od nas nije bio tamo..Dakle, samo 3 ili 4 čovjeka (ovisno kolko je bilo posade u heliju) znaju, a ove priče i pričice ne pridonose pretjerano otkrivanju istine o svemu tome.. Da nije sve baš košer su mogli zakljjučiti baš svi , koji makar nit pojma nemaju o ustroju i lancu zapovjedanja kad su vidli da su prvo specjalci išli detaljno prečešljat otok na jedan metar razmaka..zašto to i dalje taje i skrivaju? Nemam pojma...Na ovaj način samo daju teoretičarima raznih urota materijala da pišu bezveze..

Komentiraj...
Vidi sve komentare