To je to što me zanima!

Hrvati će ići preko pustinje i ledenjaka do najvišeg vulkana

Osmeročlana ekipa planinarskog društva Željezničar odlučila se penjati na Ojos del Salado koji se nalazi u području pustinje Atacama koja je najsušnija u svijetu
Vidi originalni članak

Jednoglasno smo odlučili da ćemo se penjati upravo na Ojos del Salado, kaže Slavko Patačko iz Hrvatskog planinarskog društva Željezničar.

Htjeli su, dodaje, ove godine napraviti nešto zaista posebno, pa im se taj najviši aktivni vulkan na svijetu i najviši čileanski vrh učinio odličnom idejom. 

Atraktivan, ali i vrlo opasan vrh


- Mi smo prvi iz Zagreba koji organiziramo ekspediciju u taj dio Anda - kaže Patačko koji je u ponedjeljak s kolegama visokogorcima krenuo “u napad” na atraktivan, ali i vrlo opasan vrh.
  Vrh vulkana je na 6893 metara, a 1993. je izbacivao pepeo.

Po danu od 0 do 25 stupnjeva, noću debeli minusi

- Ojos del Salado nalazi se u području pustinje Atacama koja je najsušnija u svijetuU nekim njezinim krajevima, koliko je poznato, kiša nije pala zadnjih 400 godina. Vrlo je hladna, s prosječnom dnevnom temperaturom od 0 do 25 stupnjeva. Po noći se spušta i do debelog minusa - kaže Slavko.

Dodaje kako su siječanj, veljača i ožujak najpogodniji za uspon jer, iako je u tom dijelu svijeta ljeto, temperature se na vrhu znaju spustiti i do -20 stupnjeva, a vjetrovi znaju puhati orkanskom snagom. 

Prema vrhu jurišaju 25. siječnja

Osmeročlana ekipa, koju čine Sanja Novački, Maja Vuković, Višnja Krznarić, Ivan Fištrek, Ivan Palfi, Mladen Stanković, Željko Novak i Slavko Patačko, nakon opsežnih fizičkih i psihičkih priprema, 22. siječnja smjestit će se u bazni logor. Postavit će ga pored skloništa Tejos na visini od 5825 metara. Tu ostaju obaviti aklimatizacijske ture po obližnjim, nižim vrhovima, sve dok se ne prilagode velikim visinama.

Prema vrhu, ako sve bude po planu, konačno jurišaju 25. siječnja.

'Na putu prema gore bit će zeznuto'


- Na putu prema gore bit će zeznuto. Morat ćemo prijeći ledenjak, a pedesetak metara od cilja i gadnu stijenu, ali na sve smo izazove itekako spremni - uvjerava nas Slavko Patačko.

U Zagreb bi se trebali vratiti 4. veljače.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • LebronPetrovic 14.01.2015.

    Za mene je Sljeme ko Himalaja. Možda Tibet do 4500 metara. Ili Alpe do 2000 m.

  • dobro jutro 13.01.2015.

    Tko to financira bilo bi lijepo znati,mjeseci pripreme,put,oprema,rade li ti ljudi uopce

  • zviranjek 13.01.2015.

    Svaka vam čast ali ja ne bi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare