To je to što me zanima!

Eskadrila nam je sada potpuna: Moćni helikopteri stigli u Zadar

DOPREMILA IH ZVIJER C-5: Kiowa Warriori bit će smješteni u bazi Zemunik. Služit će za izviđanje, a ako treba mogu i napasti. Mogu se koristiti danju i noću
Vidi originalni članak

Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior stigli su danas u zadarsku zračnu luku. Sletjeli su američkim avionom C-5 u koji su, osim helikoptera, ukrcani i simulatori te ostala oprema.

Veliki C5 najprije je bio najavljen za petak poslijepodne, no kasnije je ipak rečeno da iz američke Alabame stižu kasno noću. U sklopu istog projekta krajem srpnja stiglo je pet od ukupno 16 helikoptera. Sad su stigli ostali. Novinarima i fotoreporterima nije bio dopušten ulazak u bazu tijekom slijetanja atraktivnog aviona s helikopterima. Prezentacija će se održati nekoliko dana nakon njihova dolaska u zadarsku vojnu bazu.

- Cijeli postupak prihvata i primopredaje odvijat će se u suradnji s američkim timovima koji stižu u Zemunik te će ta procedura potrajati neko vrijeme s obzirom na to da je riječ o desecima tona tereta te na stotine različitih komponenti i pričuvnih dijelova koji su dopremljeni u bazu Zemunik - pojasnili su u MORH-u.

Helikopteri Kiowa u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane dolaze sa standardnim kompletom naoružanja, optičko-elektroničkim senzorima te radio komunikacijskom i navigacijskom opremom. Primarna namjena im je izviđanje, ali mogu i napadati. Mogu se koristiti danju i noću, imaju velike manevarske i vatrene sposobnosti te sposobnost samozaštite. Ako treba, pomagat će i civilima.

Idi na 24sata

Komentari 242

  • 04.12.2016.

    Koji će nam hurac ovo i slične stvari kad će nas NATO braniti od milion izmišljenih neprijatelja ;)

  • Bambusa 04.12.2016.

    Momentalno naša vojska jedino čime raspolaže su činovi. Ovo je jedini put do prave opremljene i moderne vojske.

  • ljubica ljubičica_1 04.12.2016.

    Starudija.Da amerikanci ne bace u staro željezo oni nađu tako neku zemlju de će to smeće uvalit .Ko u domovinskom ratu stare ljekove ,stara vozila i staru hranu .Mi Hrvatska ko da smo zemlja odpada .

Komentiraj...
Vidi sve komentare