To je to što me zanima!

EU dopunila uredbu o unosu gotovine: Odnosi se i na zlatne kovanice, poluge i grumene

Europska unija izmijenila je definiciju šta sve podrazumijeva “gotovinom” prilikom prenošenja više od 10.000 eura iz i u zemlje Europske unije. Po novom gotovinom se smatraju i zlatne kovanice, poluge...
Vidi originalni članak

Prema dopuni odredbe iz 2005. godine, prema kojoj ste dužni podnijeti prijavu ako ulazite ili izlazite iz EU s preko 10 tisuća eura ili istim iznosom u drugoj valuti, što uključuje i čekove, putničke čekove i novčane naloge, EU sad gotovinom smatra i zlatne kovanice s udjelom zlata od najmanje 90%, te zlatne poluge, zrnca i grumeni s udjelom zlata od najmanje 95%. 

- Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen - poručuju iz Europske unije. 

IZDALI VEĆ 40 000 COVID PUTOVNICA Davor Božinović: Ovo su nova pravila za prelazak granice

Dopuna uredbe je dio strategije EU u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma. Iznos od 10.000 eura, koliko je u gotovini moguće unijeti u ili iznijeti iz EU bez prijave, od 2005. godine je nepromijenjen.

Gotovinske deklaracije čuvat će se pet godina, a cilj je pratiti koliko gotovine ulazi i izlazi iz Unije.

To je pravilo postalo dio hrvatskog zakonodavnog sustava početkom svibnja ove godine, kad ga je izglasao Hrvatski sabor.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • os-lega 04.06.2021.

    Da je neki anonimus jurio tako bio bi nazvan idiotom, ovako to je Rimčevo i to je prihvatljivo?

  • zgbzagreb 03.06.2021.

    Nije to novo pravilo, to je od uvijek. I nakon ulaska u EU također. Ti novac mozes prenijet, ali moras najaviti prijenos keša i imati potvrdu banke ili porijekla.

  • q12122r 03.06.2021.

    a sta ako mi bogata baba iz australije posalje 500 milijuna eura.sto ce mo onda

Komentiraj...
Vidi sve komentare