To je to što me zanima!

Europa je usvojila rezoluciju: Osudili Šešeljev govor mržnje

Ipak, Europski parlament ne može 'zatvoriti vrata srpskom narodu koji ima pravo sudjelovati u Europskoj uniji, rekao je Poljak Kazimierz Michal Ujazdowski
Vidi originalni članak

Europski parlament usvojio je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju 'Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja'

Prije glasovanja europarlamentarci su osudili Šešeljeve javne istupe nakon puštanja iz zatvora, upozorili na preispitivanje vjerodostojnosti Haškog suda, ali i ustvrdili da je Srbija posvećena izvršavanju aktivnosti na putu prema europskoj budućnosti i regionalnoj suradnji, javlja tportal.

Ruža Tomašić u potpunosti je podržala rezoluciju i njezin kritičan pristup, ne samo prema Šešelju, nego i 'onima koji mu svakodnevno omogućavaju da nastavi sa širenjem mržnje, povijesnim revizionizmom i propagiranjem velikosrpskog ekspanzionizma'.

- Ništa od ovog njegovog cirkusa ne bi došlo do izražaja da su se srpske vlasti odmah ogradile te osudile bolesne izjave i ponašanje Šešelja. Jasno mi je da su oni nekad bili kolege i najbliži suradnici, ali, kao današnji lideri Srbije, upravo bi njima trebalo biti u interesu zatvaranje ratnog i otvaranje novog, europskog poglavlja. Iznenađujuća mi je i razočaravajuća nevjerojatna neučinkovitost i pristranost Haškog tribunala koji nije ispunio svoju povijesnu zadaću, nego samo unio dodatan nemir u prostor država bivše države -  rekla je Tomašić.

David McAllister, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, poručio je da je glavna poruka rezolucije u tome da se osude 'grozni govor mržnje i ratna retorika'

- Poticanje na mržnju nema mjesta u Europi 21. stoljeća. Podržavamo vladu i opoziciju u Srbiji, Srbija ima mogućnosti približiti se Europskoj uniji i to bi također trebala biti poruka naše današnje rasprave - napomenuo je McAllister. 

Hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić podsjetio je da odluka Haškog suda, koji je osnovan da bi osudio zločince, o puštanju Šešelja na privremenu slobodu potencijalno ponovno raspiruje mržnju

- Koliko god da je neprimjereno govoriti o sudskim odlukama, moramo upozoriti da to sigurno neće doprinijeti miru i stabilnosti. Pozitivno je to što poziv na mržnju i nove sukobe nije naišao ni na kakvu ozbiljnu prođu u Srbiji i da su tamo uglavnom ignorirani Šešeljevi stavovi - rekao je Jakovčić. 

Poljak Kazimierz Michal Ujazdowski apelirao je na Haški sud da je potrebno konačno donijeti presude kako bi došlo do pravde. 

- Kako bi se izrekla pravda moramo se prisjetiti svih zločina, uključujući one koji su se dogodili za vrijeme komunizma, a nitko za njih nije osuđen. To se odnosi na istočnu Europu i Poljsku - rekao je Ujazdowski, dodajući da Europski parlament ne može 'zatvoriti vrata srpskom narodu koji ima pravo sudjelovati u Europskoj uniji, kao i svi narodi sa Zapadnog Balkana'.

Rezoluciju u cijelosti možete pročitati OVDJE, a OVDJE možete pogledati snimku rasprave.

EP pozvao srpske vlasti da istraže je li Šešelj prekršio zakone

Europski parlament poziva srpske vlasti da istraže je li Šešelj prekršio srpske zakone i da u potpunosti primijene zakonodavstvo kojim se govor mržnje, diskriminacija i poticanje na nasilje stavlja izvan zakona. 

'Neka Haag preispita uvjete za privremeno puštanje'

Također, EP je pozvao i sud u Haagu i njegov Ured tužitelja da preispitaju postojanje uvjeta za privremeno puštanje na slobodu u novim okolnostima, te napominje da različita mjerila za praksu Tribunala u pogledu privremenog puštanja na slobodu neće doprinijeti ostvarenju ciljeva Međunarodnog kaznenog suda.

Idi na 24sata

Komentari 254

  • najiram 10 29.11.2014.

    šešelj samo javno govori ono o čemu srpska vlada javno se ne osudi reči...srbija izgubila sve ratove a uvijek se teritorijalno proširila....

  • Freya 29.11.2014.

    Dosta vise o ovom liku!!!!!

  • SrđanHorvatek 28.11.2014.

    a jeste glupi.. pa ne razumijete da je njemu dragoooo da ga svi spominju.. da nije novinara koji od ovoga rade cirkus seselj ne bi bio takav.. zna se sta je napravio ali zar ne kuzite sa namjerno provocira jer je okruzem medijima koji sve prenose od sabora do njegovih nastupa??

Komentiraj...
Vidi sve komentare