Obavijesti

News

Komentari 254

Europa je usvojila rezoluciju: Osudili Šešeljev govor mržnje

Europa je usvojila rezoluciju: Osudili Šešeljev govor mržnje
2

Ipak, Europski parlament ne može 'zatvoriti vrata srpskom narodu koji ima pravo sudjelovati u Europskoj uniji, rekao je Poljak Kazimierz Michal Ujazdowski

VIDEO

Europski parlament usvojio je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju 'Srbija: slučaj optuženog ratnog zločinca Vojislava Šešelja'

Prije glasovanja europarlamentarci su osudili Šešeljeve javne istupe nakon puštanja iz zatvora, upozorili na preispitivanje vjerodostojnosti Haškog suda, ali i ustvrdili da je Srbija posvećena izvršavanju aktivnosti na putu prema europskoj budućnosti i regionalnoj suradnji, javlja tportal.

Ruža Tomašić u potpunosti je podržala rezoluciju i njezin kritičan pristup, ne samo prema Šešelju, nego i 'onima koji mu svakodnevno omogućavaju da nastavi sa širenjem mržnje, povijesnim revizionizmom i propagiranjem velikosrpskog ekspanzionizma'.

- Ništa od ovog njegovog cirkusa ne bi došlo do izražaja da su se srpske vlasti odmah ogradile te osudile bolesne izjave i ponašanje Šešelja. Jasno mi je da su oni nekad bili kolege i najbliži suradnici, ali, kao današnji lideri Srbije, upravo bi njima trebalo biti u interesu zatvaranje ratnog i otvaranje novog, europskog poglavlja. Iznenađujuća mi je i razočaravajuća nevjerojatna neučinkovitost i pristranost Haškog tribunala koji nije ispunio svoju povijesnu zadaću, nego samo unio dodatan nemir u prostor država bivše države -  rekla je Tomašić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

David McAllister, izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju, poručio je da je glavna poruka rezolucije u tome da se osude 'grozni govor mržnje i ratna retorika'

- Poticanje na mržnju nema mjesta u Europi 21. stoljeća. Podržavamo vladu i opoziciju u Srbiji, Srbija ima mogućnosti približiti se Europskoj uniji i to bi također trebala biti poruka naše današnje rasprave - napomenuo je McAllister. 

Hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić podsjetio je da odluka Haškog suda, koji je osnovan da bi osudio zločince, o puštanju Šešelja na privremenu slobodu potencijalno ponovno raspiruje mržnju

- Koliko god da je neprimjereno govoriti o sudskim odlukama, moramo upozoriti da to sigurno neće doprinijeti miru i stabilnosti. Pozitivno je to što poziv na mržnju i nove sukobe nije naišao ni na kakvu ozbiljnu prođu u Srbiji i da su tamo uglavnom ignorirani Šešeljevi stavovi - rekao je Jakovčić. 

Poljak Kazimierz Michal Ujazdowski apelirao je na Haški sud da je potrebno konačno donijeti presude kako bi došlo do pravde. 

- Kako bi se izrekla pravda moramo se prisjetiti svih zločina, uključujući one koji su se dogodili za vrijeme komunizma, a nitko za njih nije osuđen. To se odnosi na istočnu Europu i Poljsku - rekao je Ujazdowski, dodajući da Europski parlament ne može 'zatvoriti vrata srpskom narodu koji ima pravo sudjelovati u Europskoj uniji, kao i svi narodi sa Zapadnog Balkana'.

Rezoluciju u cijelosti možete pročitati OVDJE, a OVDJE možete pogledati snimku rasprave.

EP pozvao srpske vlasti da istraže je li Šešelj prekršio zakone

Europski parlament poziva srpske vlasti da istraže je li Šešelj prekršio srpske zakone i da u potpunosti primijene zakonodavstvo kojim se govor mržnje, diskriminacija i poticanje na nasilje stavlja izvan zakona. 

'Neka Haag preispita uvjete za privremeno puštanje'

Također, EP je pozvao i sud u Haagu i njegov Ured tužitelja da preispitaju postojanje uvjeta za privremeno puštanje na slobodu u novim okolnostima, te napominje da različita mjerila za praksu Tribunala u pogledu privremenog puštanja na slobodu neće doprinijeti ostvarenju ciljeva Međunarodnog kaznenog suda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 254
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a