To je to što me zanima!

Europska unija i dalje bez dogovora o zabrani ruske nafte

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica, pokušali su u nedjelju popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha
Vidi originalni članak

Veleposlanici država članica EU-a nisu ni u nedjelju uspjele postići suglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, novi sastanak predviđen je u ponedjeljak ujutro prije početka posebnog samita o Ukrajini.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica, pokušali su u nedjelju popodne doći do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspjeha. Novi sastanak veleposlanika predviđen je u ponedjeljak prije podne, doznaje se iz europskih izvora.

DONIJET ĆE PREVAGU Sijač smrti: Ukrajinci za obranu žele američki raketni sustav

U ponedjeljak popodne počinje dvodnevni samit EU-a posvećen Ukrajini i posljedicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasjedao pokušavajući postići konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istodobno, Europska komisija je potvrdila da je na stol stavila dopunjeni prijedlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom Družba još neko vrijeme mogla uvoziti, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako ovisne o ruskoj nafti.

- Europsko vijeće bit će sutra kratko upoznato o tom prijedlogu, a dogovor se očekuje na razini Corepera sljedeći tjedan- kaže izvor Europske komisije.

POZIV U RUSIJU Vučić zvao Putina preko sigurne linije i užicao jeftini plin: 'Plaćat ćemo 10 puta manje od Europe'

Ako takav prijedlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda Družba moći staviti na jedinstveno europskog tržište nakon što se preradi, budući da bi to moglo narušiti ravnopravnost na tom istom tržištu.

Europska komisija je još početkom ovoga mjeseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mjesec dana pregovora, dogovora još nema.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku financijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla europsko jedinstvo, koje se smatra jednim od temeljnih pretpostavki za uspješno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsjednika Vladimira Putina.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nisam ja ništa 30.05.2022.

    Znači mi bi trebali plaćati naftu po 25 kuna da bi tamo neki glumac mogao glumiti vrhovnog vođu.

  • dudina 29.05.2022.

    Do kraja godine će jedan po jedan ići putinu moljakat za jeftiniji plin i naftu......sad im je kao izlika da ako EU prestane kupovati ruske energente, Rusi će prodavati drugim zemljama po tržišnim cijenama koje su skuplje od ovih koje plača EU i svejedno neće bankrotirati kako su predviđali Ameri i britanski stručnjaci

  • macor11 29.05.2022.

    Orbana ne mogu prozvakati al koju alternativu ,odnosno drugi izbor, drugu mogucnost, varijantu, opciju..... mu ostale zemlje pruzaju?Sto se nafte tice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare