To je to što me zanima!

Europski sud: Britanija može povući svoju odluku o Brexitu

Presuda stiže dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije...
Vidi originalni članak

Europski sud pravde (ECJ) objavio je odluku po kojoj Velika Britanija može jednostrano povući svoju odluku o izlasku iz Europske unije bez da za to traži dopuštenje ostalih 27 članica. 

Presuda stiže dan prije glasanja u britanskom parlamentu o sporazumu koji je britanska premijerka Theresa May postigla s europskim dužnosnicima o uvjetima izlaska njezine zemlje iz unije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

"Velika Britanija slobodna je jednostrano opozvati obavijest o namjeri da se povuče iz Europske unije", navodi se u odluci Europskog suda pravde.

Ta odluka osnažila je nade protivnika Brexita u održavanje novog referenduma o izlasku iz Europske unije.

Odluka suda u skladu je s preporukom neovisnog pravnog stručnjaka, jednog od 11 koji savjetuju sud i čije je mišljenje prije tjedan dana objavio ECJ. On je tada zaključio da Britanija može jednostrano promijeniti svoju odluku jer bi suprotno bilo inkompatibilno s pravilima EU da takve suverene odluke ovisi o suglasnosti drugih članica.

Pitanje u obliku peticije prvo je škotskim sudovima postavila skupina zastupnika predvođena Andyjem Wightmanom koju je zanimalo može li Britanija jednostrano povući aktiviranje članka 50. ugovora EU što je pokrenulo dvogodišnje odbrojavanje do izlaska Britanije iz Europske unije.

Pitanje je proslijeđeno početkom listopada Europskom sudu pravde (ECJ) koji je to uzeo u razmatranje po hitnom postupku kako bi donio stajalište prije nego što Britanija napusti EU  29. ožujka 2019.

Uvodno ročište održano je 27. studenoga.

Britanska vlada poručila je da je postavljeno pitanje od akademskog značaja jer nema namjeru promijeniti odluku o izlasku zemlje iz EU.

Unatoč tomu skupina škotskih zastupnika smatra da bi svi zastupnici u parlamentu morali znati sve opcije kad budu glasali o ugovoru o Brexitu.

Britanija napušta EU 29. ožujka 2019.

Nema odgode glasanja zbog presude

Ključno glasanje u britanskom parlamentu o sporazumu o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije, koji je premijerka Theresa May dogovorila u Bruxellesu, neće biti odgođeno nakon odluke Europskog suda pravde, kazao je u ponedjeljak britanski ministar za okoliš Michael Gove.

"Glasanja će biti", rekao je Gove za BBC.

"Alternative potpori tome sporazumu su ili mogući neizlazak iz Europske unije - pobjeda kampanje za Glas naroda i za ostrašćene zagovornike ostanka koji žele izigrati demokraciju, ili možemo imati situaciju s nepovoljnim okolnostima ili bez dogovora".

Idi na 24sata

Komentari 25

  • EU LAW 10.12.2018.

    Hrvati nikada ne smiju dozvoliti srbiji ulazak u Europsku Uniju ( EU )

  • Eroo 10.12.2018.

    Svjetskoj masoneriji nimalo ne odgovara izlazak UK iz EU, stoga na sve moguce nacine pokusavaju taj proces sprijeciti preko svojih igraca. Konacni cilj je jedna: vlada,predsjednik,vojska i ono najbitnije banka !!!

  • lale03348 10.12.2018.

    auuuuuuuuuuuu koje licemjerstvo,da kakti ako žele mogu odustati od Brexita,a to što se narod izjasnio da želi izaći iz EU,nikome ništa,,opet protiv volje naroda,pravo je pravičan ovaj europski sud,nema što,,narod ih izabere,a oni lupaju kontru narodu,neznam ali odnekuda mi je poznata takva vrsta politike,,da političari rade na štetu naroda,,a vjerovatno u RH,,ma ustvari siguraan sam da je u RHahhahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare