To je to što me zanima!

'Za eutanaziju zaraženih svinja nedostaje veterinara, trebamo pomoć vojske i civilne zaštite'

U borbi protiv zaraze potrebna je pomoć civilne zaštite, vojske, bilo koga tko bi mogao u tim timovima uz veterinare mogao izvlačiti svinje do kamiona, rekao je Zemljak
Vidi originalni članak

Širenje svinjske kuge i dalje izaziva probleme za mnoge svinjogojce, u prvom redu one u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Zbog aljkave eutanazije i poteza instituacija stočari traže smjenu ministrice poljoprivrede Marije Vučković

Neke je odgovore je za RTL Danas u ponedjeljak dao predsjednik Veterinarske komore, Ivan Zemljak.

OČEKUJE PAD CIJENA Plenković ne očekuje probleme kod malih trgovaca zbog cijena, poslao poruku i dobavljačima

Tvrdi da se eutanazija odvija prema pravilima struke na dva načina.

- Jedan je eutanazija na dvorištima vlasnika od timova veterinara, tehničara i nadležnog veterinarskog inspektora. Drugi način je da se svinje eutanaziraju u ovlaštenim klaonicama koje je odabralo Ministarstvo poljoprivrede.

Opovrgnuo je tvrdnje da je jedan svinjogojac sam dobio pištolj da ubije svinju te objasnio da je sam odlučio pomoći timovima u eutanaziji svinja.

NE ŽELI PROSVJED Ministrica Vučković: 'Neću podnijeti ostavku! Neovlašten čovjek ne može ubijati svinje...'

Dodaje i da se dezinfekcija provodi u skladu s pravilima od strane ovlaštenih organizacija.

- Afrička kuga je izuzetno opasna, no ako se provode te biosigurnosne mjere, dezinfekcija i pazi se na to mjesto, ne postoji mogućnost da se ona raznese u okoliš. Jako je opasna jer se može prenijeti putem kukaca, dodira, ljudi pa apeliramo na ljude da smanje kretanje između dvorišta i što više paze na biosigurnost u svojim uzgojima svinja - objašnjava.

Za ovakvu situaciju, kaže, nažalost nema dovoljno ovlaštenih veterinara.

PROBLEM SVINJSKE KUGE Državni tajnik: 'Ne mislim da je itko zakazao. Nije problem što su svinje bile izvan dvorišta...'

- Zato su sad oformljeni veterinarski timovi iz cijele Hrvatske, dolaze iz Dalmacije, Imotskog, Sinja, Zadra, iz Međimurja, Istre, da pomognu kolegama u Vukovarsko-srijemskoj županiji suzbijati ovu opasnu zaraznu bolest.

U borbi protiv zaraze potrebna je pomoć civilne zaštite, vojske, bilo koga tko bi mogao u tim timovima uz veterinare mogao izvlačiti svinje do kamiona, zaključio je na kraju.

Idi na 24sata

Komentari 156

  • 19.09.2023.

    I u politiku se uvukla kuga, dali moramo riješiti onda sve političare ??

  • sjedi 19.09.2023.

    pozovite baneta on se u sve razumije...

  • Springflowers 19.09.2023.

    Prvo su tvornice uništili, i brodogradilišta,.... obrtnici jedva da išta zarade, farme jaja uništene, sad uzgoj svinja propada...što je slijedeće...?!

Komentiraj...
Vidi sve komentare