To je to što me zanima!

'Maček mi je rekao: Što manje pitaš, to je onda bolje za tebe'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Damir Polančec je na sudu kazao kako mu je Maček rekao da stranački aktivisti, odnosno mladež HDZ-a, dobiva novac da glasuje za članove Vlade u TV emisijama
Vidi originalni članak

Svjedočenjem bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca na zagrebačkom Županijskom sudu nastavilo se suđenje u slučaju Fimi media. Polančec je već svjedočio na suđenju Ivi Sanaderu, samo ne u ovom procesu već u slučaju Ina-Mol.  

Na početku svog svjedočenja objašnjavao je o čemu se sve pričalo na predsjedništvima HDZ-a.

- O završnom računu nije se nikad razgovaralo na sjednicama Predsjedništva, nego su financijska izvješća, dnevni red i termine određivali predsjednik stranke i glavni tajnik, a za donacije na žiro račun stranke bili su zaduženi Ivan Jarnjak i Mladen Barišić - rekao je na sudu.

- O financiranju Doma Nikole Tesle i obnovi osnovne škole u Velikom Trgovišću rapravljalo se, no ne sjećam se da li na Predsjedništvu ili užem kabinetu Vlade. O plaćanju naknada pjevačima se nikad nije raspravljalo na Predsjedništvu niti znam tko je donosio odluke o tome. Nije se raspravljalo ni o kupovini medija, no razgovaralo se u uredničkoj politici Hrvatskog lista pa je Ratko Maček dobio zadatak da elaborira kako promijeniti uredničku politiku novina. Rapravljalo se o projektu da se preko mreže lokalnih medija poboljša promidžba stranke pa je Maček od Ive sanadera dobio zadatak da to pripremi - rekao je Polančec.

Polančec se čudio bogatom cateringu, Maček mu rekao da jede ako je gladan

Polančec je na sudu kazao kako je na svakom Predsjedništvu HDZ-a bio bogat catering s gomilom hrane i pića. 

- Čudio sam se kako uvijek ima svega i od kud to sve, a Maček mi je onda rekao 'Što manje pitaš, bolje za tebe' - kazao je Polančec.

Učinilo mu se kako se pretjeruje s hranom i pićem, no Maček mu je tada rekao da jede ako je gladan.

Plaćali mladež HDZ-a da glasuje za članove Vlade na televiziji

Polančec se kasnije u svjedočenju ispravio i rekao kako se na Predsjedništvu HDZ-a ipak raspravljalo o odabiru pjevača, no ne i o tome tko će ih i koliko platiti. 

- Jednom prilikom sam na Predsjedništvu vidio kako gomila mladih ljudi ulazi u jednu sobu. Upitao sam Mačeka tko su oni pa mi je on rekao da je riječ o mladeži stranke, odnosno stranački aktivistima, koji rade na društvenim mrežama i internetu - kazao je i u nastavku rekao kako mu je Maček pojasnio čime se oni bave:

- Kad ti ideš u Otvoreno ili neku drugu emisiju na televiziji onda oni glasuju - rekao je Polančec na sudu i dodao kako su za taj posao bili i plaćeni.

'Nikad nitko nije bio protiv prijedloga predsjednika stranke'

I dok Sanader i njegovi odvjetnici za Polančeca nisu imali pitanja, odvjetnika HDZ-a zanimalo je kako su se plaćali troškovi u stranci:

- Nemam saznanja tko je operativno plaćao troškove stranke, pretpostavljam glavni tajnik. Ne sjećam se da bi o strukturi prihoda raspravljali na Predsjedništvu, no znam da su prihodi dolazili iz državnog proračuna i donacija, a koliko se sjećam članarine se nisu dugo godina skupljale - rekao je. 

Polančec se ipak sjeća kako je Predsjedništvo uglavnom na prijedlog tajnika stranke odlučivalo o donacijama obiteljima s više djece, Zakladi Ana Rukavina i slično.

- Nikad nisam vidio pisane odluke Predsjedništva, pretpostavljam da ih je naknadno izrađivao glavni tajnik. No na sastancima nikada nitko nije bio protiv prijedloga predsjednika stranke - zaključio je Polančec.

Idi na 24sata

Komentari 70

  • zdrawe 25.09.2012.

    a ni macek ni jarnjak nisu u zatvoru...

  • marban 25.09.2012.

    koja komedija, nevjerovatno, malo do suda, onda na lešadu i botilju dobroga vina, pa malo opet to suda....... a država uništena

  • Yassa 24.09.2012.

    gdjesu duše brižnici da komentiraju izgleda da se nema šta komentirati jer to je naše da ne kažem

Komentiraj...
Vidi sve komentare