To je to što me zanima!

FOTO Pogledajte nikad viđene fotografije života Tuđmanovih

Supruga prvog hrvatskog predsjednika preminula je u 97. godini, a od Ankice Tuđman oprostio se i HDZ koji je napisao da je bila hrabra i čvrsta žena, stup obitelji i oslonac Franji Tuđmanu
Vidi originalni članak

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, umrla je u 97. godini, potvrdila je u četvrtak njezina obitelj.

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ankica  je rođena u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gdje se školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Tada je upoznala i budućeg supruga Franju Tuđmana. Udala se za njega iduće godine. Rodila je troje djece, Miroslava, Stjepana i Nevenku.

Ankica je bila član HDZ-a od osnutka 1989., no iz članstva je izbrisana u vrijeme Ive Sanadera, da bi je 2012. u stranku vratio Tomislav Karamarko, dajući joj počasnim iskaznicu s brojem 002. 

Uz nju se veže velika afera vezana uz predsjednikovu imovinsku karticu iz 1998. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: PREMINULA ANKICA TUĐMAN

Naime, Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila je hrvatskoj javnosti da Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.  Pretpostavlja se kako je zbog starih propisa koji su uređivali mirovinu predsjednika Republike, kojemu je nakon obnašanja dužnosti pripadala mirovina u visini od 90 posto plaće, od čega je nasljedno 70 posto, Ankica imala mirovinu od oko 25.000 kuna.

- Gospođa Ankica Tuđman bila je hrabra i čvrsta žena, stup obitelji, snažni oslonac prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu u razdoblju stvaranja Hrvatske. Nakon smrti dr. Tuđmana - najvećeg državnika u slavnoj i olujnoj povijesti Lijepe Naše - posvetila se prikupljanju i uređivanju dokumentacije svog supruga & ispravnoj valorizaciji, posebno u doba tzv. detuđmanizacije, njegove presudne, jedinstvene, neponovljive uloge u stvaranju samostalne Hrvatske i borbi za slobodu hrvatskog naroda - napisali su iz HDZ-a na Facebooku oprostivši se od Ankice Tuđman, a podijelili su i niz rijetko viđenih fotografija iz života obitelji Tuđman.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u četvrtak izraze sućuti u povodu smrti Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, istaknuvši kako mu je bila oslonac u teškim vremenima progona te potpora u ključnim trenucima stvaranja hrvatske države.

"S iskrenom tugom sam primio vijest o smrti gospođe Ankice Tuđman, supruge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Gospođa Ankica Tuđman svoj je život posvetila ponajprije obitelji. Prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu bila je oslonac u teškim vremenima političkog progona, a osobitu potporu pružala mu je u ključnim trenucima stvaranja hrvatske države, pokazavši neizmjernu hrabrost i domoljublje", navodi se u poruci.

"Kao prva hrvatska dama, pokazala je veliko srce, osobito prema najpotrebitijima i djeci hrvatskih branitelja. U prosincu 1991. osnovala je Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske, neprofitnu, humanitarnu organizaciju, radi pružanja pomoći djeci sudionika Domovinskog rata i djeci iz višečlanih obitelji slabijeg imovinskog stanja. Zaklada se dan-danas skrbi o gotovo tisuću djece i studenata".

"U i me Vlade, Hrvatske demokratske zajednice i moje osobno, obitelji Tuđman upućujem izraze najdublje sućuti i poštovanja, stoji u poruci premijera.

 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • Boss_is_Kamocemo_ 07.10.2022.

    Kad se sjetim.........Kako je u krznima šetala po Hrvatskoj dok su pljačkali ,a nas mlade slali u rovove..

  • zelena mamba 06.10.2022.

    Nikad nije objasnila onu ušteđevinu ! Jedna partizanska mirovina manje , jer ju je sigurno dobivala . Jer kad su počeli grabit teško je prestat .

  • webtrol 06.10.2022.

    Nebitno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare