To je to što me zanima!

FOTO Prevaranti u USKOK-u: Glumili policajce, varali građane i ukrali više od milijun kuna

Zagrebačka policija i USKOK u utorak su priveli prevarante iz Zagreba. Sumnjiči se da su u proteklih nekoliko mjeseci prevarili starije stanovnike
Vidi originalni članak

U Uskok u Zagrebu su u srijedu privedeni osumnjičeni za prevare nad starijim stanovnicima od kojih su izvukli velike svote novca. Na širem području Zagreba pretraženi su stanovi i druge prostorije osumnjičenih.

U nešto više od dva mjeseca skupina od 17 prevaranata koju su, prema sumnjama policije i USKOK-a, predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn, ukrala je naivnim građanima oko 1,4 milijuna kuna, javlja Telegram. Šajna, policija godinama povezuje s ovakvim vrstama prevara.

Uhićenja prevaranata su započela u utorak ujutro, a istražitelji su ih pratili poslijednjih nekoliko tjedana.

Riječ je o jednoj skupini od 17 osumnjičenih koji su djelovali organizirano kroz nekoliko proteklih mjeseci, a ne o više pojedinačnih skupina. Oni, čije su kuće i druge prostorije pretražene su dovedeni u USKOK na ispitivanje koje će se, najvjerojatnije, nastaviti i sutra. Nakon toga će tužitelji sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti da za sve , ili dio osumnjičenih, odredi istražni zatvor.

17 osumnjičenih za koje USKOK tvrdi da su se udružili i u 27 slučajeva prevarili starije građane za više od milijun kuna. Starije građane su uvjerili da su policajci ili medicinski skrbnici, odnosno službene osobe te ljudima oduzimali novac.

Zagrebačka policija danas je, primjerice,  izvijestila o prevari u kojoj  je 82- godišnjakinja ostala bez više desetaka tisuća kuna. Njoj je jučer oko 10 sati na vrata stana u Korčulanskoj ulici, po prethodnom telefonskom pozivu i lažnom predstavljanju kao službena osoba, došao nepoznati  počinitelj došao koja mu je potom predala novac. 

Zbog učestalosti ovakvih prijevara policija upozorava starije građane da nepoznatim osobama ne otvaraju vrata te da ne nasjedaju na izmišljene priče prevaranata. 

- Treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu - poručuju iz policije. 

Rizik je veći što je žrtva starije životne dobi, a u policiji sve pozivaju da kada se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, nipošto to ne čine bez prethodne provjere o kome se radi, pa i ako su im te osobe telefonski najavile dolazak.

- Jedini cilj osobe koja čini takvo kazneno djelo je ući u dom i po ulasku u dom kreće predstava. Na jedan lucidan, maštovit način, domišljat u negativnom smislu, ciljano idu da otuđe novac ili vrijednosti osobe u čijem su domu, rekla je za HRT Marija Goatti, glasnogovornica PU zagrebačke.

Idi na 24sata

Komentari 106

  • Vikikili 21.11.2023.

    Sra skrivaju face, gamad jedna

  • Vikikili 21.11.2023.

    Djubrad, treba dozivotni zatvor. Radit je teško, krasti nije. Ako ne dobiju bar 20 godina kazne evo njih po izlasku u beku novu prijevaru. Ali i ljudi su čudni sto jasjedaju pa da 100 gidina imaju ne mogu biti tako naivni.

  • hrvatisuglupnarod 24.11.2022.

    Treba saznati tko im je dojavljivao primanja i clanove kucanstva gdje ce ici! Neko iz mirovinskog 100%! Banka mozda ali prije mirovinsko negdje gdje imaju sve podatke!

Komentiraj...
Vidi sve komentare