To je to što me zanima!

Francuska: Potomci robova traže na sudu odštetu od države

Cilj je ishoditi "novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahtjeve potomaka robova"
Vidi originalni članak

Vrhovni sud, najviši sud u Francuskoj, proučavao je u srijedu tužbu koju je podnijelo nekoliko udruga i građana kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpjeli naraštaji potomaka robova.

Pošto su prvostupanjski i žalbeni sud odbili njihov zahtjev, tri udruge i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtjev zbog trgovine crnim robljem u kojoj je Francuska aktivno sudjelovala od 17. st. do ukidanja ropstva 1848.

MUČNA PROŠLOST Cumberbatchu prijeti suđenje? 'Njegovi preci imali su plantaže s robovima na Barbadosu...'

Priznanje da je pričinjena ta šteta omogućilo bi, rekao je odvjetnik tužitelja Patrice Spinosi, da se "nadiđe" zakon donesen u Francuskoj 2001. u kojemu su trgovina robljem i držanje u ropstvu označeni kao zločin protiv čovječnosti.

Cilj je ishoditi "novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahtjeve potomaka robova", rekao je Spinosi.

IMALI ŠEST PLANTAŽA Britanska obitelj čiji su preci bili vlasnici robova platit će Grenadi 100.000 funti: 'Ispričat će se'

Državna tužiteljica Blandine Mallet-Bricout koja zastupa ministarstvo pravosuđa, preporučila je da se zahtjev odbije. Vrhovni sud će odluku donijeti 5. srpnja.

Ovo nije prvi takav zahtjev. Nakon donošenja zakona 2001., udruge s Kariba povele su pravnu bitku s državom radi dobivanja odštete, ali bez uspjeha.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Matej22☮ 31.05.2023.

    Još mi ne ide u glavu da smo uzeli od ovoga prosrpskoga političara avione ...A oni u isto vrijeme prodali Srbima PZO za te iste rafale...

  • kaius 31.05.2023.

    sada treba i za potomke onih koji su radili za hranu (ako i za to) pod feudalcima itd, da traže odštetu

Komentiraj...
Vidi sve komentare