To je to što me zanima!

Franjevački svećenik poručio: 'Islam je gore zlo od nacizma'

Župni vikar župe svetog Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, franjevac Danijel Maljur, umjesto dijaloga i ekumenizma, na društvenim mrežama promiče govor mržnje
Vidi originalni članak

Koje je to najveće zlo koje je zadesilo ljudski rod u cjelokupnoj njegovoj povijesti? - pita se fra Danijel Maljur i nudi odgovor -islam.

Župni vikar Župe svetog Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, franjevac Danijel Maljur, umjesto dijaloga i ekumenizma na koje ga obvezuje njegova vjera, na društvenim mrežama spremno promiče govor mržnje. Snimio je više videoradova i objavio ih na YouTubeu, a u njima teološki promišlja pitanja vegetarijanstva, Jehovinih svjedoka i slično. Među ostalim, jedan od filmića nosi naziv: “Islam”. Na pitanje koje je najveće zlo koje je snašlo čovječanstvo, prebire po temama nacizma, holokausta, Hitlera, atomske bombe u Japanu, pobačaja itd. Odgovor, prema njegovu tumačenju, nije ništa u usporedbi s islamom.

Facebook

- Islam, koji trenutačno u naše živote ulazi na mala vrata, bez ikakve sumnje nadmašuje sve navedene tragedije čovječanstva - nastavlja fra Maljur objašnjavajući dalje kako sveta knjiga islama, Kuran nije autentičan, nije Božja objava ni Božja riječ. Kako bi to potkrijepio, dodaje: 'Đavao je ovdje došao na svoje'.

Iste misli dijeli i na svojem javnom profilu na Facebooku. Posljednji put objavio je 24. rujna poveznicu na članak 'Islam u statistikama' u kojem autor tvrdi kako je islam nasilna religija koja uništava svijet. Objavu je fra Maljur popratio tekstom: 'Jučer je jedan naš biskup izjavio da svi vjerujemo u istoga Boga. Nop, not gonna happen...'.

Na istom profilu 18. rujna hvali se da je bio u Tovarniku među izbjeglicama. Tvrdi kako među njima gotovo i nema staraca, žena i djece, ali su zato ondje brojno nadmoćni mladići u punoj snazi od oko 35 godina.

- Ako očekujete da ćete vidjeti patnička prognanička lica, morat ćete proguglati novinarske montirane snimke jer toga u realnosti nema. To su lica kraljeva koji su došli u podaničke zemlje i sada moraju trpjeti neku njima nejasnu gnjavažu. Možda među njima ima i pravih izbjeglica koji traže samo sigurnost u prvoj slobodnoj zemlji, ali takve nisam vidio - nastavlja on ne navodeći je li kome od njih pružio ruku pomoći ili samilost.

- Nemam komentara. Ništa ne želim komentirati - kazao je kad smo ga nazvali i pitali jesu li snimke na YouTubeu njegove te je li profil na Facebooku njegov ili se tko drugi predstavlja njegovim imenom. Također, na pitanje je li promicanje govora mržnje u skladu s njegovom vjerom, rekao je da nema komentara. 

- To što je on pisao i objavljivao vrlo je neprikladno i nije u katoličkom ni vjerničkom duhu. Ako u medijski javni prostor ulazi kao predstavnik neke zajednice, ne može je dovoditi u neugodnu situaciju stavovima s kojima se ne slažemo. Jučer sam razgovarao s biskupom Vladom Košićem o fra Danijelu Maljuru i sankcijama koje ćemo poduzeti. Razmatramo što učiniti, a ja ću danas nazvati fra Maljura i tražiti da ukloni sve zapise u kojima poziva na mržnju i netoleranciju - kazao je u utorak fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda

Sisački biskup Vlado Košić nije odgovorio na naš upit što planira poduzeti kako bi spriječio fra Maljura u daljnjim neprikladnim javnim istupima.

Idi na 24sata

Komentari 1043

  • ElvisRekic 05.11.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Don IvanMatulić 01.10.2015.

    Ne vidim nikakav govor mržnje, Slažem se sa njegovim mišljenjem. Danas se svašta proglašava govorom mržnje. Ne vidim nikakve mržnje, nikakvog hučkanja na netrpeljivost. Činjenica je da je Kuran kompilacija Biblije, nekih starih vjerovanja. I što je tu zlo kad to reknem. Danas vlada neko lažno ulizivanje javnom mnijenju i to se proglašava ekumenizmom. Ja poštujem muslimane i njihovu vjeru. No nikada neću prihvatiti da je Kuran od Boga objavljena knjiga. I što je tu govor mržnje? Jeli govor mržnje izražavanje straha od muslimanizacije Europe?

  • delargee 01.10.2015.

    Pogledao sam cijeli snimak,ono sto me najvise iznenadilo koliko je ovaj franjevac neuk i neupucen,drzi se svojih stavova bez adekvatnih dokaza niti argumenata.U svom islamofobnom govoru (govoru mrznje,to neka nova vjera koja dozvoljava govor mrznje) samim tim sto je nepravilno izgovarao imena svete knjige i svetih imena u Islamu dovoljna je uvreda i pokazatelj o svojoj edukaciji i besmislenom govoru,preostali dijalog nije potrebno ni spominjati vec da mu dragi Allah dz.s. oprosti grijehe ,na krivom je putu i slijep je

Komentiraj...
Vidi sve komentare