To je to što me zanima!

Gadafijeva vlada prihvaća plan Afričke unije za prekid borbi

Europska unija odobrila je intervenciju Afričke unije da provedu plan mira. BBC-jev dopisnik vjeruje kako ni jedna strana u Libiji još nije spremna na kompromise
Vidi originalni članak

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma rekao je kako je libijska vlada prihvatila plan mira Afričke unije kako bi zaustavili osmotjedne borbe. Zuma i još tri afrička predsjednika susrela su se s Gadafijem u nedjelju u Tripoliju. 

Plan predviđa trenutačni prekid vatre, neometanu dostavu humanitarne pomoći, zaštitu stranaca i dijalog među pobunjenicima i vladom, piše BBC. Zuma je izjavio kako je Gadafi pristao.

- Moramo dati šansu prekidu vatre - rekao je nakon sedmosatnih pregovora. Zuma i ministri spremaju se pregovarati s pobunjenicima u Bengaziju u ponedjeljak. Pobunjenički glasnogovornik rekao je kako bilo koji plan prema kojem Gadafi ili njegovi sinovi ostanu na položaju, nije prihvatljiv. Zuma je dodao kako u planu stoji da će Gadafi odstupiti, ali nije išao u detalje.

Za to vrijeme, borbe ne prestaju. Nato je optužio Gadafijevu vladu da brutalno napada civile i nastavio bombardirati. Gadafijeve snage potisnule su pobunjenike iz Ajdabiye.

Afričku uniju mira odobrila je EU

Afričku uniju sastavljaju Jacob Zuma iz Južnoafričke Republike, Mohamed Ould Abdel Aziz iz Mauritanije, Amadou Toumani Toure iz Malija i Denis Sassou Nguesso iz Republike Kongo te ugandanski ministar vanjskih poslova Henry Oryem Okello. Europska unija odobrila je njihovu intervenciju u Libiji. BBC-jev dopisnik kaže kako ni jedna strana nije još spremna na kompromise.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • user_72871 11.04.2011.

    A pobunjenici sad ne žele primirje zato što su izgubili grad di su naftna postrojenja. Pa kako će oni prodavati naftu ako nemaju taj dio-nisu ludi ti pobunjenici i onaj koji ih je organizirao!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare