To je to što me zanima!

'Gladni i žedni': Hrvat spasio 222 emigranta od sigurne smrti

Dubrovački kapetan i posada broda Glory Sky spasili su u Sredozemnom moru 222 libijske izbjeglice. Među njima je bilo 10 žena, od toga dvije trudnice i jedna beba
Vidi originalni članak

Nikad neću zaboraviti taj strah u njihovim očima, rekao nam je dubrovački kapetan Gojko Milanković (58). S ostatkom posade broda Glory Sky prije desetak dana u Sredozemnom moru spasio je 222 libijskih izbjeglica.

- Nakon tri dana na moru bili su iscrpljeni, gladni i žedni - rekao je Gojko Milanković.

U dva gumenjaka bilo je i deset žena, među njima dvije trudnice i sedmomjesečna beba.

- Njih smo smjestili u brodsku sportsku dvoranu, gdje su se otuširali. Svima smo dali hranu i piće - kaže kapetan.

Prijetili mu oružjem, no nije ih poslušao

Nakon spašavanja približio im se libijski vojni brod. Zahtijevali su da izbjeglice vrate u Libiju iako su bili u međunarodnim vodama.

- Prijetili su nam automatskim puškama - kaže Milanković.

No znao je koliko nesretni emigranti strahuju od povratka u zemlju. Hrabro je otplovio prema Siciliji gdje ih je iskrcao. Inače, brod plovi pod panamskom zastavom za norvešku tvrtku.

Deseci emigranata poginuli su u potonuću broda lani u listopadu želeći se dokopati Italije.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • tomzag 09.05.2014.

    Ove treba na avion i pravac Amerika. Nikad čuo prije za "libijske izbjeglice" dok nisu uveli rasulo da bi pljačkali naftu. Dapače, čak su naši odlazili na rad u Libiju i investirali ondje.

  • jožek2 09.05.2014.

    Nikako mi nije jasno kao sad izbjeglice iz najbogatije države naftom Libije i nakon uspostave Američke demokracije i bježe od tog i takvog blagostanje, a nekad za vrjema Gadafijeve diktature imali su sve, a da nisu trebali skoro ni raditi.

  • colonelo 09.05.2014.

    "Hrvata spasio gladne i žedne" ... vrati se kući care, izabrat ćemo te za što god hoće pa spasi sve Hrvate od gladi i žeđi ... ovo crveno zlo bez da i jesmo izbjeglice učini nas takvima ... strava ...

Komentiraj...
Vidi sve komentare