To je to što me zanima!

Glas poduzetnika poručio Vladi: Sadašnje mjere su nedovoljne

UGP od Vlade traži nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta po modelu da svi s padom prometa od 40 posto imaju pravo na 4.000 kuna participiranja u neto plaći zaposlenika plus otpis poreza i doprinosa
Vidi originalni članak

Udruga Glas poduzetnika (UGP) u četvrtak je spočitnula Vladi da se njezini predstavnici ne sastaju s predstavnicima privatnog sektora nego s ljudima koji im odgovaraju te je ponovila svoje zahtjeve za pomoć poduzetnicima, upozorivši da su sadašnje mjere nedovoljne.

UGP tako reagira na jučerašnji sastanak ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske udruge poslodavaca. 

Iz te Udruge stoga napominju da iako Vlada tvrdi da se radi o sastanku s predstavnicima poduzetnika, da to naprosto nije istina. Kako tvrde, sastali su se s gospodarstvenicima koji su pokazali nebrojeno puta kako ne zastupaju interese privatnog sektora.

BENČIĆ O MJERAMA: 'Sadašnja situacija posljedica je isključivo odluka premijera jer mjere nije donosio na vrijeme'

Također, navode da iako je udruga Glas poduzetnika daleko najveća dobrovoljna udruga poduzetnika i obrtnika u cijeloj Hrvatskoj, s preko 14.400 članova, Vlada ih ponovno ignorira, čime sustavno ignorira probleme poduzetnika koje predstavljaju.

Ističu da na sastanku s ministrom Ćorićem nije bilo pravog predstavnika poduzetnika koji bi se doista izborio za mikro, male i srednje poduzetnike te se ponovno nisu dogovorile mjere koje bi omogućile opstanak poduzetnicima i obrtnicima te koje bi osigurale da se tvrtke ne zatvore.

Pozivajući se na analize njihovog Ekonomskog savjeta, iz UGP-a kažu da je prije ovog 'lockdowna' bilo ugroženo gotovo 7000 tvrtki i mnogobrojna radna mjesta. S mjerama u prosincu broj ugroženih se znatno povećao, a ono što Vlada i njeni predstavnici rade, jednostavno nije dovoljno, tvrde. 

„Nisu se jučer ministri sastali s poduzetnicima, nego s gospodarstvenicima i mahom stranačkim kolegama. Gospodarstvenici su mitska bića, ostaci prošlog sistema, niti poduzetnici, niti menadžeri, niti obrtnici, već oni koji preko stranačkih/partijskih knjižica dobivaju poslove“, rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

DALIJA OREŠKOVIĆ: 'Vlada snosi odgovornost za ovo i očekujem od građana da će im ispostaviti račun na izborima'

Mjere koje su dogovorene na sastanku UGP može podržati samo djelomično i to dio vezan za participiranje u neto plaći i otpis davanja državi za istu. Djelomično podržavaju i participiranje u fiksnim troškovima. Međutim, smatraju da je nužno da se pomogne svim tvrtkama koje imaju pad prometa veći od 60 posto, a ne samo onima koje su zatvorene. 

UGP od Vlade traži nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta po modelu da svi s padom prometa od 40 posto imaju pravo na 4.000 kuna participiranja u neto plaći zaposlenika plus otpis poreza i doprinosa, a za sve s padom prometa iznad 60 posto traže i dodatno participiranje u fiksnim troškovima. Također, traže i dostupnost Covid kredita preko HAMAG-BICRO-a svima s padom prometa od 20 posto na više, a ne samo onima s padom prometa od 60 posto.

Od dugoročnih mjera, traže poreznu reformu odnosno manji PDV u turizmu, ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, ukidanje većine parafiskalnih nameta, ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, promjena zakona o doprinosima za mikro poduzetnike i sl. Također, žele da se provede reforma pravosuđa te javne uprave i lokalne samouprave.

- Sada je vrijeme za reforme i za donošenje dugoročnih mjera. Hrvatski poduzetnici nemaju vremena za sastanke s gospodarstvenicima i mjerama koje služe samo kako bi se spriječio kolaps. Potrebno je osmisliti set mjera koje će doista biti korisne poduzetnicima i koje će doprinijeti što bržem oporavku gospodarstva - ističu u prioćenju. 

Napominju i da se sredstva iz fondova oporavka Europske unije moraju utrošiti na investicije u gospodarstvu, a ne na krpanje javnih gubitaša i projekte u javnom sektoru koji ne donose vrijednost.

- Scenarij u koji idemo je onaj u kojemu nedostaju sredstva za mirovine i plaće, a sve zbog nespremnosti Vlade da posluša poduzetnike. Propast tvrtki znači manjak u proračunu, pa se pitamo od čega će se nakon zime financirati, između ostalog, plaće liječnika, profesora i policajaca? - zaključuju u priopćenju.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • finfinccc 17.12.2020.

    njih boli sto vlada daje 4000 kn a oni do sad davali 2000 ove treba trajno zatvoriti,koji poduzetnici,večina lopine

  • nnjmkd 17.12.2020.

    Koliko ja znam ne rade jedino ugostitelji. Šta bi sad svi ostali htjeli?????

  • Kenny 17.12.2020.

    pa je......te ovima nikad dosta !!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare