To je to što me zanima!

Glavni Janšin rival na izborima bio je tema BiH medija zbog sumnji na namještanje posla

Iako je u političkom kontekstu u javnosti eksponiran tek odnedavno, o Robertu Golobu su mediji s ovih prostora već ranije opširno pisali
Vidi originalni članak

Parlamentarni izbori u Sloveniji se približavaju finišu, a utrka za novog premijera prilično je neizvjesna. Naime, anketa koju je objavila agencija Mediana trenutno prednost daje Pokretu sloboda, novosnovanoj stranci koja zasad dobiva 19,8 glasova birača. Kao glavni konkurent s 18,6 posto glasova ističe se Slovenska demokratska stranka (SDS) kojoj je na čelu aktualni premijer Janez Janša.

PREDIZBORNA ANKETA Mrtva utrka Goloba i Janše uoči izbora za slovenski parlament

Pokret sloboda sastavio je Robert Golob, menadžer koji je godinama vodio energetsko poduzeće GEN I. Iako je u političkom kontekstu u javnosti eksponiran tek odnedavno, o Golobu su mediji s ovih prostora već pisali. 

Slovenski portal Siol.net podsjetio je na priču Dnevnog avaza koji je u ožujku 2009. objavio snimke tajnog sastanka na kojem se raspravljalo o dobivanju koncesije za izgradnju hidroelektrane na Neretvi. Na snimci su bili Nihad Spahalić, tadašnji direktor Intrade energije, i Safet Oručević, bivši saborski zastupnik, bivši gradonačelnik Mostara te predstavnik austrijskih kompanija involviranih u poslovima ove prirode.

Kako navodi Siol, Spahalić i Intrade energija su u to vrijeme bili dio plejade Golobovih energetskih firmi. Naime, Intrade energija tada je bila u većinskom vlasništvu slovenske tvrtke IG Investicijski inženjering, koja je pak bila u stopostotnom vlasništvu Istrabenz Gorenja. Obje slovenske firme tada je vodio Robert Golob, ističe Siol. Središte interesa BiH tvrtke sa slovenskim vlasnikom bila je izgradnja navedene hidroelektrane, a tada se očekivalo i da će se za nju prijaviti i nekoliko austrijskih tvrtki. 

Sporna snimka

Tada je buknula snimka Spahalića i Oručevića, na kojoj Spahalić sugovorniku pojašnjava da je svog partnera Goloba nagovorio da prihvati 15 posto. Postotak podrazumijeva vlasništvo u BiH firmi, a koje je trebalo smanjiti da bi Intrade energija mogla dobiti posao s hidroelektranom. Smanjivanje tada većinskog slovenskog vlasništva bilo je nužno jer su javnost i mediji vrlo jasno izražavali skepsu oko ulaska stranog investitora.

Spahalić je tada uz pomoć lokalnih dužnosnika pokušavao doći do koncesije, ali držao je i da će prisutnost Slovenaca poremetiti posao. Tako Siol pojašnjava njegove riječi o nagovaranju Goloba da prihvati 15 posto i smanji slovenski udio. Koncesije su mogle donijeti posao koji se mjerio u stotinama milijuna eura, a Spahalić se, prema tadašnjem pisanju Avaza, oslanjao i na članove Predsjedništva BiH.

Siol dodaje kako je objavom priče razotkriven dogovor oko energetskih poslova mimo natječaja, a Golob, osim spominjanja u ovom kontekstu, tada je vodio matične firme u vlasništvu Spahalićeve Intrade energije. Napominju i kako je Spahalić u to vrijeme redovito pokušavao prikriti stvarno vlasništvo nad firmom koju je vodio te da su BiH mediji naknadno otkrili slovenske vlasnike.

PREDIZBORNA ANKETA Slovenija: U novoj predizbornoj anketi vode Golob i Janša

Većinski vlasnik Intrade energije bio je IG Investicijski inženjering kojem je šef uprave bio upravo Golob. Tvrtka je djelovala gotovo isključivo na Balkanu, a iz službenih dokumenata razvidno je kako je firma digla kredit od gotovo šest milijuna eura za financiranje energetskog projekta u Bosni i Hercegovini. 

Siol spominje i Istrabenz Gorenje, tvrtku koja je bila stopostotni vlasnik IG Investicijskog inženjeringa i koja je bila važan faktor Golobova energetskog carstva, a osnovana je kao zajedničko ulaganje Gorenja i Istrabenza. Intrade energija je i dalje u slovenskim rukama jer je njezin izravni vlasnik, IG Investicijski inženjering, pripojen Petrolu, najvećoj slovenskoj naftnoj firmi. Početkom 2020., premimenovani su u Petrol Power.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • misko101 11.04.2022.

    Krajnje korumpirani covjek. Astronomske place je primao.

Komentiraj...
Vidi sve komentare