To je to što me zanima!

'Glunčić je prekršio Zakon o diskriminaciji, neka da ostavku'

Glunčić je, komentiraući loše rezultate koji su hrvatski učenici postigli na PISA testu, rekao kako su rezultati takvi jer su u statistiku bila uključena djeca s posebnim potrebama i manjine...
Vidi originalni članak

Sabina Glasovac u ime SDP- a zatražila je stanku kako bi progovorili o jučerašnjim skandaloznim izjavama državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Matka Glunčića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Predsjednik Sabora Božo Petrov najprije stanku nije odobrio poručivši kako je SDP iskoristio svoju stanku na početku sjednice.

Glasovac mu je poručila kako zastupnici u ime Kluba imaju pravo tražiti stanku bez obzira što su je već iskoristili.

- Ne vidim razlog zašto to činite, osim ako ne želite ubiti glasnika, odnosno spriječiti raspravu o ovom skandaloznom potezu gospodina Matka Glunčića. Ako je tome tako, nije mi drago zbog toga- rekla je Glasovac. 

Mirando Mrsić (SDP) poručio mu je, ako možda nije znao, kako je Ivan Pernar u subotu u u 23.25 zatražio stanku koju je potpredsjednik Reiner odobrio. 

- Iako fizički nisam bio prisutan u Saboru,gledao sam prijenos sjednice Sabora i pratio što se događa - odgovorio mu je Petrov, a onda ipak popustio i odobrio im stanku.

Nakon toga, na istu temu je stanku zatražio i Klub zastupnika HNS- a i HSU- a.

Državni tajnik u MZOS- a u nedjelju je pokušao opravdati loše rezultate hrvatskih učenika PISA istraživanja izjavivši kako su kod nas u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine, što Sabina Glasovac (SDP) smatra skandaloznim i sramotnim. Poručila je ministru obrazovanja Pavi Barišiću da Glunčića treba smijeniti. Osim što je ova izjava potpuna pogrešna, netočna i pokazuje krajnje neznanje državnog tajnika u ministarstvu obrazovanja, a koja je i ključna osobe koja treba voditi kurikularnu reformu, ova izjava je i krajnje sramotna, nemoralna i diskriminatorna. 

Aludira da su krivci za ispodprosječne rezultate pripadnici nacionalnih manjina, vjerojatno misleći na pripadnike romske nacionalne manjine i djeca s posebnim potrebama, najvjerojatnije misleći na djecu s teškoćama u razvoju. 24 sata su prošla od ove sramotne izjave, a nitko nije reagirao.Ni ministar obrazovanja ni premijer. Znači li to da gospodin Glunčić nije izrazio samo svoj osobni stav nego i stav Ministarstva i Vlade? 

- Ukoliko je ovo samo osobni stav državnog tajnika, očekujemo od ministra da ga smijeni.  Ukoliko nitko ne reagira i ne smijeni ga, bit će to vrlo jasno poruka da je ovo stav i Ministarstva i Hrvatske vlade. Vjerujem da nitko u ovoj sabornici ne dijeli njegov stav- poručila je Glasovac.

Vrdoljak: Nedopustiva uvreda djeci s posebnim potrebama

Ivan Vrdoljak u ime Kluba HNS- a i HSU- a također je naglasio kako je državni tajnik nedopustivo uvrijedio djecu s posebnim potrebama i nacionalne manjine i njihove roditelje te da mora otići s tog mjesta.

- Osim toga zanemaruje nekoliko ključnih činjenica. Prije svega, Hrvatska plaća ovo istraživanje, izdvaja novac iz Državnog proračuna, a imamo državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja da to istraživanje obezbjedi. Istraživanje je pokazalo da je Hrvatska ispod prosjeka i to je činjenica i ne treba ju relativizirati tješeći se da su na istom ili lošijem mjestu neke druge zemlje. Također je rekao da jesmo loši, ali ima i lošijih. Pa nevjerojatno što čovjek izgovara, on se ponosi što postoje neki u Europi koji su u nekim segmentima lošiji. I to državni tajnik. To se ne može preživjeti, taj čovjek mora otići. Takav čovjek nema što raditi, ne samo u Ministarstvu nego u obrazovnom sustavu. I manjine i djeca s posebnim potrebama bogatstvo su Hrvatske - rekao je Vrdoljak.

Idi na 24sata

Komentari 120

  • FranoČirko 13.12.2016.

    Zašto je državni tajnik, slučajno iznijevši antiegalitarističku istinu, dobio ljevičarskim maljem po glavi? http://www.sloboda.hr/frano-cirko-zasto-je-drzavni-tajnik-slucajno-iznijevsi-antiegalitaristicku-istinu-dobio-ljevicarskim-maljem-po-glavi/

  • Budni 13.12.2016.

    Žena naučila čitati u Hr i misli da zna sve! A zaista nek ide u školu gdje idu romi ,pa nek prevede jednu njihovu riječ!

  • ravno1 12.12.2016.

    Sve što je Glunčić rekao je istina. netko to razumije, Glasovac očito ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare