Obavijesti

News

Komentari 120

'Glunčić je prekršio Zakon o diskriminaciji, neka da ostavku'

'Glunčić je prekršio Zakon o diskriminaciji, neka da ostavku'
1

Glunčić je, komentiraući loše rezultate koji su hrvatski učenici postigli na PISA testu, rekao kako su rezultati takvi jer su u statistiku bila uključena djeca s posebnim potrebama i manjine...

VIDEO

Sabina Glasovac u ime SDP- a zatražila je stanku kako bi progovorili o jučerašnjim skandaloznim izjavama državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Matka Glunčića.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:08

Predsjednik Sabora Božo Petrov najprije stanku nije odobrio poručivši kako je SDP iskoristio svoju stanku na početku sjednice.

Glasovac mu je poručila kako zastupnici u ime Kluba imaju pravo tražiti stanku bez obzira što su je već iskoristili.

- Ne vidim razlog zašto to činite, osim ako ne želite ubiti glasnika, odnosno spriječiti raspravu o ovom skandaloznom potezu gospodina Matka Glunčića. Ako je tome tako, nije mi drago zbog toga- rekla je Glasovac. 

Mirando Mrsić (SDP) poručio mu je, ako možda nije znao, kako je Ivan Pernar u subotu u u 23.25 zatražio stanku koju je potpredsjednik Reiner odobrio. 

- Iako fizički nisam bio prisutan u Saboru,gledao sam prijenos sjednice Sabora i pratio što se događa - odgovorio mu je Petrov, a onda ipak popustio i odobrio im stanku.

Nakon toga, na istu temu je stanku zatražio i Klub zastupnika HNS- a i HSU- a.

Državni tajnik u MZOS- a u nedjelju je pokušao opravdati loše rezultate hrvatskih učenika PISA istraživanja izjavivši kako su kod nas u statistiku ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine, što Sabina Glasovac (SDP) smatra skandaloznim i sramotnim. Poručila je ministru obrazovanja Pavi Barišiću da Glunčića treba smijeniti. Osim što je ova izjava potpuna pogrešna, netočna i pokazuje krajnje neznanje državnog tajnika u ministarstvu obrazovanja, a koja je i ključna osobe koja treba voditi kurikularnu reformu, ova izjava je i krajnje sramotna, nemoralna i diskriminatorna. 

Aludira da su krivci za ispodprosječne rezultate pripadnici nacionalnih manjina, vjerojatno misleći na pripadnike romske nacionalne manjine i djeca s posebnim potrebama, najvjerojatnije misleći na djecu s teškoćama u razvoju. 24 sata su prošla od ove sramotne izjave, a nitko nije reagirao.Ni ministar obrazovanja ni premijer. Znači li to da gospodin Glunčić nije izrazio samo svoj osobni stav nego i stav Ministarstva i Vlade? 

- Ukoliko je ovo samo osobni stav državnog tajnika, očekujemo od ministra da ga smijeni.  Ukoliko nitko ne reagira i ne smijeni ga, bit će to vrlo jasno poruka da je ovo stav i Ministarstva i Hrvatske vlade. Vjerujem da nitko u ovoj sabornici ne dijeli njegov stav- poručila je Glasovac.

Vrdoljak: Nedopustiva uvreda djeci s posebnim potrebama

Ivan Vrdoljak u ime Kluba HNS- a i HSU- a također je naglasio kako je državni tajnik nedopustivo uvrijedio djecu s posebnim potrebama i nacionalne manjine i njihove roditelje te da mora otići s tog mjesta.

- Osim toga zanemaruje nekoliko ključnih činjenica. Prije svega, Hrvatska plaća ovo istraživanje, izdvaja novac iz Državnog proračuna, a imamo državnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja da to istraživanje obezbjedi. Istraživanje je pokazalo da je Hrvatska ispod prosjeka i to je činjenica i ne treba ju relativizirati tješeći se da su na istom ili lošijem mjestu neke druge zemlje. Također je rekao da jesmo loši, ali ima i lošijih. Pa nevjerojatno što čovjek izgovara, on se ponosi što postoje neki u Europi koji su u nekim segmentima lošiji. I to državni tajnik. To se ne može preživjeti, taj čovjek mora otići. Takav čovjek nema što raditi, ne samo u Ministarstvu nego u obrazovnom sustavu. I manjine i djeca s posebnim potrebama bogatstvo su Hrvatske - rekao je Vrdoljak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...