To je to što me zanima!

Godinama su pili otrovnu vodu: Posljedice mogu biti užasne...

Jadna je ova država: Od 1989. zna se za nedopuštene razine opasnog arsena u vodi u Komletincima, ali nitko ništa nije poduzeo. Mještani preklinju da ih se hitno prestane trovati...
Vidi originalni članak

Zgrožena sam nakon što sam saznala da nas godinama truju arsenom, kao i činjenicom da nitko nije našao za shodno reći nam kakvu to vodu pijemo, ogorčeno je rekla Katica Novoselac, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Komletincima.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kao i ona, ogorčeni su svi stanovnici jer su doznali da piju otrovnu vodu već 28 godina.

 

Slučajno otkriveno

Ravnateljica dodaje:

- U siječnju ove godine utvrđeno je da u cjevovodu naše škole voda bakteriološki nije ispravna, rečeno nam je da pod hitno to riješimo i to smo uradili. Nakon toga dobili smo potvrdu da je voda bakteriološki ispravna. Na upit roditelja je li voda za piće, rekla sam da je, ne znajući da voda ima u sebi arsena više nego što je dozvoljeno. To je sasvim slučajno otkriveno, i to nakon što je utvrđeno da voda nije prošla sanitarnu inspekciju u jednom ugostiteljskom objektu u Komletincima. Nakon toga to je objavljeno na društvenim mrežama. Nažalost, u Vinkovačkom vodovodu su se tek nakon pritisaka javnosti i sve češćih upita kakvu vodu piju mještani Komletinaca oglasili dopisom koji su dostavili u poštanske sandučiće i u njemu su priznali da voda ima previše mangana, željeza, arsena i amonijaka – zaključila je.

Kaže kako je taj dopis bez potpisa odgovornih osoba iz Vodovoda, bez konkretnih pokazatelja o kojim se nedozvoljenim količinama radi.

'Masno su naplaćivali'

Zoran Popić, mještanin Komletinaca, kao i još neki dali su se nakon toga u traženje odgovora na internetu. Došli su do katastrofalnog podatka.

– Koliko ja znam, voda prema pravilniku EU smije imati maksimalno 10 mg/l arsena. Navodno je Vodovodu stigla uredba kojom je dozvoljeno da ona bude 50 mg/l, i to samo u razdoblju od tri godine, te da se nakon toga problem s arsenom mora riješiti. Nitko nam to nije rekao, niti se očitovao o tome da je ta količina u vodi koju pijemo trostruko veća. Tražimo da se utvrdi tko je to godinama zataškavao, zašto nam nisu rekli da voda koju pijemo iz bunara Livada u Komletincima nije za piće nego da je tehnička voda, unatoč tome tu su nam vodu cijelo vrijeme masno naplaćivali – rekla je Natalija Šutalo iz Komletinaca, jedna od mještanki tog mjesta koji su krenuli u borbu za istinom.

Mirko Matijašević, također iz Komletinaca, pokazuje analizu iz 2013. godine u kojoj stoji da je u komletinačkoj vodi 129 mg/l arsena.

– Nas tri prijatelja došli smo do tog pokazatelja, i ja sam odmah prestao piti tu vodu, a njih dvojica nisu. Nažalost, oni su preminuli, a ja sam još živ - kazao je Matijašević.

'Svaki dan kupujem 14 litara vode, i to platim blizu 50 kuna'

Anđa Milušić, svaki dan od kako je saznala da voda u Komletincima nije dobra za piće kupuje ju u trgovini.

- Svaki dan kupujem 14 litara vode, i to platim blizu 50 kuna, pa izračunajte koliko je to mjesečno, a s druge strane vodovodu plaćam vodu koju ne smijemo piti. Ne znam kako ću ovo izdržati - rekla je Anđa Milušić.

U Caffe Baru Contra od sada će vodu za piće kupovati, jer se ne usude više svojim gostima kuhati kavu i čaj s vodom iz vodovoda. Već se zbijaju i šale na račun vode, s upitom ‘Želite li vodu s arsenom ili bez?’

Kopanje novog bunara

Josip Šarić, gradonačelnik Otoka kraj Vinkovaca za problem u Komletincima čuo je 27. veljače i nimalo mu nije drago zbog toga.

– Mještanima Komletinaca smo u utorak uputili dopis u kojem ih izvješćujemo da voda u vodoopskrbnom sustavu iz bunara Livada nije ispravna za piće, te da ćemo poduzeti sve da Grad Otok osigura dostatne količine pitke vode, što uključuje i priključak na vodoopskrbni sudstva Otoka, što bi trebalo biti realizirano u roku od mjesec dana. Drugo na čemu ćemo inzistirati je kopanje novog bunara u Otoku, jer iz ovog koji imamo neće biti dovoljno vode, i treće, tražiti od onih koji nam mogu pomoći da se ubrza priključene na Regionalni vodovod kojim bi nam došla voda iz vodocrpilišta iz Sikirevaca - rekao je Šarić dodajući da ovaj problem s kojim su suočeni nikako ne bi trebao biti iskorišten u političke svrhe, pa niti u predizbornoj kampanji.

Dovodi i do karcinoma

Posljedice trovanja arsenom mogu biti katastrofalne.

- Simptomi koji mogu upućivati na akutno trovanje arsenom u ljudi su krvarenje iz probavnog trakta, povećani gubitak tekućine, niski tlak, prestanak rada bubrega... Nažalost, ako je organizam dulji period izložen trovanju, odnosno kad je riječ o kroničnom trovanju, onda čovjeku prijete šećerna bolest, karcinom kože, pluća, jetre i bubrega. Vrlo često trovanje arsenom izaziva i oštećenje perifernih živaca, odnosno perifernu neuropatiju, pojasno je prof. dr. sc. Igor Francetić. Slično kažu iz Hrvatskog toksikološkog zavoda:

- Kronično sustavno trovanje arsenom očituje se u promjenama kože, upalama sluznica te simptomima poput polineuropatije, slabosti, anoreksije, hepatomegalije, gastrointestinalnih tegoba, žutice, konjunktivitisa, nadražaja gornjih dišnih putova, hiperpigmentacije, ekcematoznog i alergijskog dermatitisa. Arsen je dokazani karcinogen te prema službenim podacima najčešće izaziva karcinom krvi, kože i pluća - objasnili su.

Idi na 24sata

Komentari 77

  • Antonela2403 15.03.2017.

    Godinama je voda zatrovana,a sto je Drzava pod tim preuzela? Nista kao i obicno,samo da vam je racuna slati i placajte? Oduzimate sve sto imate,cak ste nam naplacivali i tu vodu? Haha,srami se Hrvatsko,bolje da smo mulje neko po šumi srkali,nego tu vodu.. Iz Komletinaca sam,i znam koliko je voda smrdila mjesecima,samo sto ju neki piju non stop pa ni ne osjete to.. vec 2,5 mjeseca je proslo otkako ne zivim u Komletincima,preselila sam se u Vinkovce,i voda je bolja.. a ni u Otoku voda nije nista bolja! Kako je krenilo neces se moci ni otusirati sa tom vodom.. a gradonacelnik Otoka? Sta ce on poduzet majke ti? opija se u kaficu,bas sam ga srela u kaficu prije 2 mjeseca kako mrtav pijan stoji za stolom i pjeva cajkare 😂 Sprdnja od jedne do druge.. 😊

  • stanodavac 15.03.2017.

    a di je Božo Galić sada? Nikome ništ...? a ? Di je Ruda Koening? Neki su inžinjeri zaposleni u vk Vodovodu pravili kuće i kuće i kupovali stanove u Zagrebu.. a voda zatrovana...?!

  • krao_sam_1 15.03.2017.

    Da imate Bandić on bi se kao zabac napio vode .

Komentiraj...
Vidi sve komentare