To je to što me zanima!

Golemog bucnja su ronioci rukama spasili iz Rječine

Ribu su iz Rječine u utorak predvečer prevezli u čamcu u more, ali se ona vratila u srijedu ujutro. Spasili su je i prevezli na pola Riječkog kanala
Vidi originalni članak

Marina Kirinčića, ravnatelja Prirodoslovnog muzeja u Rijeci, nazvali su u utorak iz Centra 112. Rekli su mu da su građani u plitkoj Rječini u središtu Rijeke vidjeli bucnja. Riba je krenula uzvodno i zaustavila se kraj mosta na Kontu. Kirinčić je odmah angažirao poznanike ronice da ribu iz rijeke prebace u more.
- Riječ je o rijetkoj vrsti ribe koja inače živi u otvorenome moru. Zašto dolazi na obalu te je li doživjela nekakvu traumu, teško je zasad reći. Jasno je da je ovo čudno ponašanje jer nije uobičajeno da se nalazi u plitkome moru, a još manje u ušću. Željeli smo je usmjeriti prema prirodnom staništu - rekao je Kirinčić, koji je istog bucnja prije tri dana snimio u plićaku na Pećinama. Ronilac Davor Krajcar (32) u utorak navečer s kolegom je ribu usmjerio prema moru.
- U prvi tren htjeli smo ribu vezati konopom i vratiti je u more. No bila je umorna i nije pružala otpor. Peraje su joj ozlijeđene i vjerojatno je zapela negdje u plićaku. Uhvatio sam je i plivao s njom prema moru. U utorak navečer pustili smo je 200-tinjak metara od ušća Rječine, no vratila se u rijeku - kaže Krajcar. U srijedu rano ujutro vratio se na Rječinu jer je dan prije ondje izgubio peraju. Iznenadio se vidjevši da se riba vratila.
- Nazvao sam prijatelja i ponovili smo akciju spašavanja. Ovaj put odvezli smo je pet milja od ušća Rječine, skroz na sredinu Riječkoga kanala, u smjeru otoka Cresa, ali čim smo uzmakli, brzo je uhvatila pravac natrag prema rijeci - kaže Krajcar.
 
BOČATA VODA RJEČINE NIJE DOBRA ZA GOLEMOG BUCNJA
Bucanj je ušao u ušće Rječine, koje nije njegovo prirodno stanište. Marin Kirinčić kaže da bucanj ne bi uginuo jer je u tom dijelu Rječine voda zapravo slana.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Niram 01.09.2010.

    A bucanj na gradele ????

  • monkeybone 01.09.2010.

    Vidio sam ovu ribu uživo, samo dosta veću ! Nevjerovatno blago stvorenje ! :) Drago mi je da su je spasili ako je bila u opasnosti !

  • dccro 01.09.2010.

    jučer ste napisali da ima 100 kg,a ronioc ga digne u zrak sam,bravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare