To je to što me zanima!

Gordana Garašić postala prva generalica u Hrvatskoj vojsci

Njen posao uključivat će obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.
Vidi originalni članak

Gordana Garašić postala je prva hrvatska generalica nakon što je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Ivo Josipović na prijedlog ministra obrane donio odluku o dodjeli privremenog čina brigadne generalice.

Privremeni čin je dodijeljen u skladu s člankom 90. Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a za potrebe obavljanja generalske dužnosti savjetnice za rodna pitanja u Zapovjedništvu operacije potpore miru ISAF u Afganistanu.

Generalica Garašić tamo je već odradila šestomjesečni mandat 2010. godine kada je u misiji ISAF-u obnašala dužnost načelnice Odjela za personalne poslove u Regionalnom zapovjedništvu Sjever (RCN), a uz to je obnašala i dužnost pravnog savjetnika zapovjednika RCN-a.

Garašić je završila potrebne civilne i vojne škole za promaknuće, od 1. kolovoza načelnica je Uprave za personalne poslove Glavnog stožera, što je generalska dužnost te je bio jedan od uvjeta za promicanje u generalski čin. U činu brigadirke bila je nešto više od dvije godine, promaknuta je 27. svibnja 2011. godine.

Dužnosti savjetnika za rodna pitanja uvedena su u svim NATO-ovim operacijama u svijetu radi ispunjavanja obaveza iz Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 o ženama, miru i sigurnosti, a implementacija te rezolucije i prava žena i djevojčica u Afganistanu visoko su na listi prioriteta NATO-a, objasnili su nam u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske. Važnost provođenja rezolucije UN-a vidljiva je iz toga što će ona biti temom sljedećeg sastanka ministara obrane NATO-a.

Kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja generalica Garašić usko će surađivati s afganistanskim vlastima, misijom Ujedinjenih naroda u Afganistanu, nevladinim organizacijama i drugim organizacijama i osobama važnim za pitanja rodne ravnopravnosti, odnosno prava žena. Njen posao uključivat će obuku te potporu i rad s lokalnim vlastima u cilju integriranja rodne perspektive u sve aspekte života i rada afganistanskih vlasti i društva.

Idi na 24sata

Komentari 40

  • Braslav 07.04.2014.

    Guranje bolesne rodne ideologije i kroz vojsku, bolesno.... kakva rodna pitanja???!!!!!! Valjda pitanja spolne ravnopravnosti! Prestanite gurati tu rodnu ideologiju...

  • VLADA_1 04.04.2014.

    Eto mudzahedina u Hr!

  • JureDejanović 03.04.2014.

    Ma ne laprdajte po vojnoj Hjerarhiji ,niti jedna vojna osoba nemoguće da dobije čin generala prije pedesete godine života ,za svaki čin od podoficira pa dalje potrebno je da protekne najmanje četiri godine ,svaka čast Časnici ali ovdje je djelenje činova isključivo političko i te koji tako djele činove treba strpati za Sanaderom,pa bio on i Josipović

Komentiraj...
Vidi sve komentare