To je to što me zanima!

Gospon Fulir: Krave za njim uzdišu i žele mu roditi telad

Zbog sjajnih gena simentalac Mozilla mirovinu će zaraditi dajući sjeme... Osjemenjavat će krave u cijeloj zemlji, a zainteresiranih ima i iz Austrije te Njemačke
Vidi originalni članak

­ On je velik i mesnat, dugih, čvrstih nogu. Njegovi muški potomci bit će njegova slika i prilika, a ženski bi trebali davati najbolje mlijeko. Mozilla je proglašen najboljim bikom simentalcem u 2015. godini.

Zvijezda je rođena na farmi simentalskih goveda u Staroj Kapeli kraj Vrbovca, a genetski testovi u Njemačkoj pokazali su izvanredne rezultate.

- Mozilla je među rijetkim bikovima koji imaju visoke indekse za vimena i noge, inače ne bude oboje. To su geni koji se prenose na potomke i zbog toga je on poseban - kaže Damir Horvatić, njegov bivši vlasnik i nastavlja:
- Geni za jake noge su jako bitni jer kod krava najprije noge stradaju. Osim toga, indeksi za vimena su visoki, a to znači bolji oblik.

Mozilla je težak 570 kilograma. Živio je na Horvatićevoj farmi 13 mjeseci, nakon čega su ga prodali Centru za umjetno osjemenjivanje u Varaždinu. Sad je u jednomjesečnoj karanteni, nakon čega će provjeriti njegovo zdravlje.



Veterinarski su zakoni, kaže Horvatić, vrlo strogi i osjemenjivanje ne smije doći prije zdravstvene provjere. Ako i drugi krug provjere bude u redu, Mozilla će dva puta tjedno davati sjeme, kojim će se potom osjemenjavati krave u cijeloj zemlji, a zainteresiranih ima i iz Austrije te Njemačke.

- Od svake doze njegova sjemena dobivat ćemo naknadu, a može ih biti i više od 100.000 - zadovoljan je Damir Horvatić.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • cvrc27 06.07.2016.

    Eeee draga moja novinarko.... Nakon ovakvog naslova jedino što možemo zaključiti je, da ste Vi najveće tele od svih koje ovaj bik može napraviti!!!

  • fantazist 05.07.2016.

    Pretpostavljam da je članak trebao biti duhovit? Nije uspjelo.

  • Asgard_1 05.07.2016.

    Ajme cure u red..mr.mozlila ceka

Komentiraj...
Vidi sve komentare