To je to što me zanima!

Gotovina u Zadru: Gardijsko središte je imalo važnu ulogu

U Zadru je obilježena 20. godišnjica osnutka "Šepurina", a na svečanosti su bili generali Ante Gotovina i Mladen Markač te mnogi drugi uzvanici iz vojske i policije
Vidi originalni članak

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač sjedili su u petak navečer zajedno s Marijom Tomljanović, majkom legendarnog ratnog zapovjednika Damira Tomljanovića Gavrana, čije ime je nosila nekadašnja vojarna u Šepurinama pokraj Zadra. 

Tamo su se prije dvadeset godina počeli obučavati hrvatski dočasnici za najzahtjevnije vojne zadaće po uzoru na najrazvijenije zapadne vojske. Potrebu da se utemelji jedno takvo gardijsko središte tada je potaknuo upravo general Ante Gotovina, koji je na svečanosti u Zadru naglasio ulogu takvoga kadra u operacijama koje su dovele do oslobađanja Hrvatske. 

Središte je imalo važnu ulogu u Domovinskom ratu. Ideja se rodila sredinom 1993. godine i trebalo je pripremiti program obuke i svu infrastrukturu da bi se krenulo s obukom kakvu je trebala naša vojska tada. Jer to je kralježnica svake suvremene vojske, zapovjednici desetina i borbenih skupina. Središte je ostvarilo svoj cilj, što se vidjelo kasnije u svim operacijama, kada su ostvarene pretpostavke mira na ovim prostorima Sporazumom iz Daytona - rekao je Gotovina.

Dodao je kako je velik broj polaznika središta danas u mirovnim misijama po svijetu, dodavši kako je riječ o profesionalcima koji su osposobljeni za opasan, ali častan posao.

Idi na 24sata

Komentari 20

  • 05.05.2014.

    Ante Gotovina jedan od rijetkih, časnih ,poštenih i inteligentnih ljudi kojeg kroji je svašta prošao i preživio svašta u život jer je bio vođen razumom i strategijom.Ja bih Antu istog momenta proglasio za predsjednika i dao mu ovlasti da očisti sav izrod i odvede našu domovinu putem pobjede,samo da mogu.Šepurine-crvena zemlja(uspomene naviru).

  • Silvio Dinora 04.05.2014.

    gardijsko središte u Šepurinama kod Zadra bilo je posebno znaćajno kada ga je vodio došljo iz Amerike Werner Ilić (tada bojnik)dok ga nisu po kazni 1998 povukli u Zgb zbog rastrošnosti i lopovluka,o njemu bi mnogo mogli reći J.Lucić i V.Gabričević, a Gotovina može prošetati malo do Legije stranaca u Francusku da tamo završi svoju karijeru jer ju je tamo i počeo !

  • DALMATINACSAN 03.05.2014.

    Domoljub , Čovik , Heroj! Dobrodoša Generale, Hvala ti za sve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare