Obavijesti

News

Komentari 20

Gotovina u Zadru: Gardijsko središte je imalo važnu ulogu

Gotovina u Zadru: Gardijsko središte je imalo važnu ulogu
6

U Zadru je obilježena 20. godišnjica osnutka "Šepurina", a na svečanosti su bili generali Ante Gotovina i Mladen Markač te mnogi drugi uzvanici iz vojske i policije

VIDEO

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač sjedili su u petak navečer zajedno s Marijom Tomljanović, majkom legendarnog ratnog zapovjednika Damira Tomljanovića Gavrana, čije ime je nosila nekadašnja vojarna u Šepurinama pokraj Zadra. 

Tamo su se prije dvadeset godina počeli obučavati hrvatski dočasnici za najzahtjevnije vojne zadaće po uzoru na najrazvijenije zapadne vojske. Potrebu da se utemelji jedno takvo gardijsko središte tada je potaknuo upravo general Ante Gotovina, koji je na svečanosti u Zadru naglasio ulogu takvoga kadra u operacijama koje su dovele do oslobađanja Hrvatske. 

Središte je imalo važnu ulogu u Domovinskom ratu. Ideja se rodila sredinom 1993. godine i trebalo je pripremiti program obuke i svu infrastrukturu da bi se krenulo s obukom kakvu je trebala naša vojska tada. Jer to je kralježnica svake suvremene vojske, zapovjednici desetina i borbenih skupina. Središte je ostvarilo svoj cilj, što se vidjelo kasnije u svim operacijama, kada su ostvarene pretpostavke mira na ovim prostorima Sporazumom iz Daytona - rekao je Gotovina.

Dodao je kako je velik broj polaznika središta danas u mirovnim misijama po svijetu, dodavši kako je riječ o profesionalcima koji su osposobljeni za opasan, ali častan posao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.