To je to što me zanima!

'Građani će biti prisiljeni na odricanja, ali neće biti razorna'

Govreći o rastu švicarskog franka, šef HNS-a Radimir Čačić kaže da su se naše banke zadužile u eurima, a ne švicarcima, pa sada na tečaju franka zarađuju
Vidi originalni članak

Radimir Čačić kaže da će nova Vlada, pobijedi li Kukuriku koalicija, odmah krenuti u projekte Brijuni, Plomin 2 i Srđ. Po njemu, najvažniji zadaci bit će pokretanje novog, širokog investicijskog ciklusa i uklanjanje nelikvidnosti. U prvih 6 mjeseci nelikvidnost bi bila svedena na razumnu mjeru, a za dvije godine posve uklonjena. Čačić je rekao da nova Vlada ne bi tražila stand-by aranžman s MMF-om, ali razgovor sa svjetskim financijskim ustanovama ne bi nam bio suvišan. Građani će, prema njegovu mišljenju, biti prisiljeni na odricanja, ali ona ne bi trebala biti razorna. Po njegovoj procjeni, sve će se svesti na održavanje iste razine plaća i mirovina. Kukuriku vlada ne kani ih rušiti, ali niti povećavati. Imajući na umu inflaciju, to objektivno znači da će građani živjeti nešto lošije, morat će raditi više, a privreda će biti konkurentnija, no to bi zemlju izvuklo iz krize u kojoj se sada nalazi.

Govoreći o traumi mnogih građana koji su se zadužili u "švicarcima" Čačić je rekao da su se naše banke zadužile u eurima, a ne švicarcima, pa sada na tečaju franka zarađuju. Nova bi vlada s bankama trebala porazgovarati oko toga problema, kako bi se našlo neko rješenje. Dosadašnje štete neće biti popravljene, ali bitno je da se spriječi nastanak novih.

Jadranki Kosor odrekao je, prema običaju, bilo kakvu kompetenciju za vođenje nacionalnog gospodarstva, ali joj je priznao probijanje slovenske blokade- uz naznaku da su konture rješenja ipak nacrtali Šveđani, koji su u to vrijeme predsjedali EU, a onda je Kosor išla prema nacrtanoj šabloni, u čemu se ova Vlada solidno snalazi, rekao je HNS-ovac u Nedjeljom u 2.

Dodao je da sa Milanovićem ima dobru suradnju.

Idi na 24sata

Komentari 178

  • Feliks Lorenz_3 20.07.2011.

    Bit će nam itekako teže jer nas EU obvezuje (po ulasku) na uvođenje PDV-a na osnovne životne namirnice. Uz planiranu devalvaciju (samo ako ne bude i veća), za nas, umirovljenike to je katastrofa uz rast cijena energije i režija.

  • žega 20.07.2011.

    joj hamo divi mu vušegla

  • skivey 20.07.2011.

    DOSTA JE ODRICANJA I NEIMAŠTINE.....sad nas jebe rat , sad kriza , sad svjetska kriza,A NAJVIŠE NAS JEBETE VI POLITIČARI ....uzas ...koga vi muljate..JESTE SE NATOVARILI VIŠE....NARODEEEE USTANAK

Komentiraj...
Vidi sve komentare