To je to što me zanima!

Gradonačelnik Bihaća odbija ponovno primiti migrante

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je da neće dopustiti ponovno otvaranje migrantskog kampa "Bira", unatoč kritikama međunarodne zajednice što je taj objekt zatvoren i migranti prebačeni izvan grada
Vidi originalni članak

Oko tisuću ilegalnih migranata koliko ih je bilo u kampu smještenom u krugu nekadašnje tvornice "Bira" na rubnom dijelu Bihaća prošlog je tjedna iseljeno pod policijskom pratnjom i prebačeno u kamp u selu Lipa udaljenom dvadesetak kilometara.

Policija procijenjuje kako je najmanje 200 do 300 migranata odbilo preseljenje i odlučilo krenuti prema Hrvatskoj, a lokalni su mediji prenose da je veći broj migrata napravio improvizirano naselje u šumama uz granicu.

Nakon iseljenja "Bire", uslijedile su kritike UN-a, Međunarodne organizacije za migracije (IOM), delegacije EU u BiH te veleposlanstva SAD.

' Stanje u Bihaću zbog pritiska migranata postalo neodrživo'

Oni smatraju kako kamp u Lipi ne može poslužiti za smještaj migranata u zimskim uvjetima jer tamo nije riješen problem opskrbe vodom i strujom, a boraviti se može samo pod šatorima bez grijanja.

Bihaćki je gradonačelnik za televiziju N1 odbacio te kritike, istaknuvši kako je stanje u Bihaću zbog pritiska migranata postalo neodrživo te se nešo moralo poduzeti.

DVADESETAK OZLIJEĐENIH Okršaj noževima i palicama: U Bihaću su se sukobili ilegalni migranati, dvojica su ubijena...

"Nama je problem pritisak migranata koji sa svih strana dolaze u Bihać, pokušavaju ući u 'Biru' i teroriziraju urbani dio grada oko 'Bire'. To nam je glavni problem. Svi šalju ljude u 'Biru', humanitarne organizacije, naše i inozemne. Imali smo to iskustvo i to nam se više nikad neće dogoditi", naglasio je Šuhret Fazlić. 

Dodao je kako je nepošteno i nekoretktno sada tražiti krivca u vlastima Unsko-sanske županije zbog pokupaja da riješe problem koji ignoriraju sve druge raztine vlasti.

Stanovnici Velike Kladuše nakon zatvaranje "Bire" sada traže da se zatvori i kamp "Miral" u središtu grada. Jedini smještaj migrati sada mogu dobiti u dva kampa u okolici Sarajeva te u onima kod Bihaća i Velike Kladuše, no tamo ima mjesta za manje od pet tisuća osoba.

MIGRANTSKA KRIZA Nove napetosti s migrantima kod Velike Kladuše: 'Situacija je loša, a bit će još gora'

Prema procjenama vlasti i IOM-a, u BiH trenutno boravi između osam i devet tisuća ilegalnih migranata koji nastavljaju pristizati preko slabo kontroliranih granica sa Srbijom i Crnom Gorom. Policija u Republici Srpskoj sve migrante koje zatekne na teritoriju tog entiteta protjeruje u Federaciju BiH i dalje prema Hrvatskoj.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 06.10.2020.

    A sta ce jadni same zene i dica

  • dahhmal 06.10.2020.

    Pa kaj ta Korona postoji samo za nas da nam mjere pucaju i ograničavaju prava.Pa sad imaju vrhunski razlog da se riješe tih migranata uvalit ih sve u karantenu i izvesti

  • DinoAKA ljubiša 06.10.2020.

    Katapult i tobogan, avionom i padobranima ih razbacat nježno odakle su došli. Imaš dokument pa dođi, prođi ako ti dozvole ko normalna osoba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare