Obavijesti

News

Komentari 23

Nove napetosti s migrantima kod Velike Kladuše: 'Situacija je loša, a bit će još gora'

Nove napetosti s migrantima kod Velike Kladuše: 'Situacija je loša, a bit će još gora'
3

Samo u našem kantonu je oko 7000 migranata i svi žele ići u Hrvatsku, rekao je gradonačelnik Bihaća. U ponedjeljak navečer mještani oko Velike Kladuše opet su blokirali ceste

VIDEO

Zbog korone su i kretanja migranata bila manja, ali dolaskom zime ilegalni prijelazi preko granica će se povećavati, a države poput BiH će se sve teže nositi s tim.

Pogledajte prosvjede protiv migranata: 

Pokretanje videa...

Prosvjed protiv migranata 00:52

Rekao nam je to stručnjak za sigurnost i geopolitiku, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila. Naime, stotine građana Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini u nedjelju navečer blokirali su prolaz cestom kraj kampa za ilegalne migrante u tom gradu izražavajući tako nezadovoljstvo zbog eskalacije migrantske krize.

POGLEDAJTE VIDEO: Nove tenzije u BiH

Pokretanje videa...

Migranti u BiH 01:46

Policija i specijalci morali su i u ponedjeljak intervenirati u okolici Velike Kladuše. U mjestu Purići velik broj mještana blokirao je autobus s migrantima, a slično se odvijalo i na drugim cestama kako bi spriječili dolazak autobusa s migrantima u općinu.

Cvrtila naglašava da će svako dešavanje oko migranata u susjednim zemljama imati direktne posljedice na Hrvatsku. 

- Većina migranata došlo je u BiH kako bi išla prema zapadu, i to preko Hrvatske, to je sasvim jasno. Dosad su migrante u BiH smještali po raznim centrima pa je to relaksiralo stanje na granicama, ali njihov broj se ne smanjuje, a troškovi za njihovo obitavanje nisu mali. BiH neće moći održati unutarnji pritisak i bit će sve više prosvjeda njihovih građana. Jednostavno, građani BiH više ih ne žele imati u svojim gradovima jer imaju samo gubitke zbog njih. Ono što moramo napomenuti je da brojni migranti, unatoč mjerama zaštite na granicama, uspijevaju proći - rekao je Cvrtila.

Migranti se u Kosinju izboli noževima, jedan teže ozlijeđen
Migranti se u Kosinju izboli noževima, jedan teže ozlijeđen

Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, nedavno je izjavio kako je stanje u tom gradu, ali i cijelom Unsko-sanskom kantonu, najgore dosad zbog velikog priljeva ilegalnih migranata i zbog činjenice da vlasti u BiH ne poduzimaju ništa kako bi kontrolirale taj problem. - Situacija nikad nije bila gora. Imamo svakodnevni nekontrolirani priljev migranata i nekoliko tisuća ljudi na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima. Ponovno smo ostavljeni sami sebi u ovoj situaciji. Svi oni čekaju priliku kako bi pokušali prijeći granicu s Hrvatskom - rekao je Fazlić.

Procjena je lokalnih vlasti kako samo u Unsko-sanskom kantonu trenutačno boravi oko 7000 ilegalnih migranata. Tek za polovinu od tog broja ima mjesta u ranije uspostavljenim prihvatnim centrima pa oko 4000 migranata luta ulicama Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, spava po parkovima i u napuštenim objektima i bez ikakvih uvjeta za održavanje osobne higijene. Tako su ti ilegalni migranti u malim gradskim sredinama Unsko-sanskog kantona sve veći sigurnosni problem jer su učestali izgredi u kojima oni sudjeluju, a učestali su međusobni obračuni i krađe.

Glasnogovornik kantonalne policije Ale Šiljdedić rekao je kako je između 80 i 90 posto policijskih intervencija uvjetovano ponašanjem migranata.

- Sve je manje migranata koji bježe zbog vojnih sukoba, a sve je više ekonomskih migranata, ali bitno je znati da je loša ekonomija posljedica i vojnih sukoba. Građani u Europi imaju sve manje razumijevanja za migrante jer se proširila identitetska kriza među nama. Strah nas je da ćemo se izgubiti i automatski smo u gardu. Pravi pokazatelji toga su i vodeće stranke u Njemačkoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, koje su promijenile retoriku prema migrantima i nitko više ne nudi politiku otvorenih vrata. Tako da više nisu samo radikalne desne stranke te koje promiču zabranu ulaska migranata u zemlju - pojašnjava Cvrtila i dodaje da će situacija biti i gora.

'Kod nas se oblače beskućnici i migranti. Kad nismo radili zbog korone, ljudima su falile gaće...'
'Kod nas se oblače beskućnici i migranti. Kad nismo radili zbog korone, ljudima su falile gaće...'

- U svemu ovome veliki utjecaj imaju i odnosi među državama. Države Europske unije više nisu jedinstvene oko pitanja migranata, a bilo je i sukoba oko toga. To jasno vidi i Erdoganova Turska, koja drži milijune migranata o trošku EU-a i to dobro koristi. Trenutačno imamo sukob između Turske i Grčke oko plina, a turski predsjednik Erdogan će migrantsku krizu koristiti i za obračun. Pa sjetimo se samo nedavnih događaja na tursko- grčkoj granici, kad je Erdogan pustio mnogo migranata, pa je odmah nastao kaos. I ne bi me čudilo da to opet napravi ako mu se ne udovolji, a vodeće zemlje EU si ne mogu, ali i ne žele priuštiti navalu migranata kao 2015. Ono što se može predvidjeti je da će se sigurno povećati priljev migranata na našim granicama i toga moramo biti svjesni. Pozitivno je što već imamo iskustva u tome pa će nam biti lakše pripremiti se oko toga, ali imajmo na umu da Njemačka više neće primati migrante kao prije. Njihova politika je jasna. U krizi se prvo rješavaju onih koji nisu Nijemci - objasnio je Cvrtila.

Izbjeglice u kampu Vučjak čekaju vijesti o preseljenju

Samo u Italiji je do kraja srpnja priljev migranata porastao za gotovo 150 posto i većinom dolaze iz Tunisa, rekla je talijanska ministrica unutarnjih poslova. Više od trećine pristiglih migranata kaže da su državljani Tunisa, 12 posto Bangladeša i sedam posto Obale Bjelokosti. U Hrvatskoj su u prvih šest mjeseci ove godine evidentirani 8374 slučaja pokušaja nezakonitih prelazaka državne granice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 23

VIDEO

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm
PRIPREMITE KIŠOBRANE!

Jako grmljavinsko nevrijeme i obilna kiša nad Europom, past će i tuča. Na snazi meteoalarm

Meteorolozi Državnog meteorološkog zavoda prognoziraju kako će u ponedjeljak biti promjenjivo i nestabilno vrijeme

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

U padu helikoptera poginuo je iranski predsjednik. Izvučena tijela. Nema preživjelih...

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je