To je to što me zanima!

Grčka predlaže zamjenu duga umjesto dosadašnjeg otpisa

Nova grčka vlada predložila je zamjenu vanjskog duga obveznicama vezanim za rast kako bi iscrpljena zemlja dobila više vremena i fiskalnog prostora za reforme
Vidi originalni članak

Nova grčka vlada predložila je zamjenu vanjskog duga obveznicama vezanim za rast kako bi iscrpljena zemlja dobila više vremena i fiskalnog prostora za reforme. Grčka se obvezala da će imati stalan proračunski višak i da će riješiti problem bogatih utajivača poreza, javlja Reuters.

Grčka pritom nudi dvije vrste obveznica, prva je indeksirana uz nominalni ekonomski rast i zamijenila bi europske kredite iz programa pomoći, a druga, nazvana "neprekidnim obveznicama", bi zamijenila grčke državne obveznice u posjedu Europske središnje banke. 

Premijer Tsipras sastat će se u utorak sastati s talijanskim kolegom Matteom Renzijem, a ministar Varufakis je nakon Pariza stigao u London gdje je u ponedjeljak razgovarao s britanskim ministrom financija Georgeom Osborneom i s međunarodnim ulagačima.

Varoufakis ocjenjuje da prijedlog predstavlja "pametni inženjering duga" kojim se izbjegavaju za Njemačku neprihvatljivi pojmovi kakav je "otpis". 

- Reći ću našim partnerima da sastavljamo kombinaciju primarnog proračunskog viška i plana reformi. Reći ću im 'pomozite nam da reformiramo našu zemlju, dajte nam fiskalnog prostora da to napravimo jer ćemo se u protivnom i dalje gušiti pa nećemo biti reformirana nego deformirana Grčka, poručio je Varufakis.

 
Idi na 24sata

Komentari 16

  • Bassa_1 03.02.2015.

    Obveznice su kredit ili zaduženje, ist stvar samo drugi naziv.

  • mariocalabrese 03.02.2015.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 2 lake opomene i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • koment100 03.02.2015.

    E to ja zovem prodajom magle :-D

Komentiraj...
Vidi sve komentare