News

Komentari 16

Grčka predlaže zamjenu duga umjesto dosadašnjeg otpisa

Grčka predlaže zamjenu duga umjesto dosadašnjeg otpisa

Nova grčka vlada predložila je zamjenu vanjskog duga obveznicama vezanim za rast kako bi iscrpljena zemlja dobila više vremena i fiskalnog prostora za reforme

Nova grčka vlada predložila je zamjenu vanjskog duga obveznicama vezanim za rast kako bi iscrpljena zemlja dobila više vremena i fiskalnog prostora za reforme. Grčka se obvezala da će imati stalan proračunski višak i da će riješiti problem bogatih utajivača poreza, javlja Reuters.

Grčka pritom nudi dvije vrste obveznica, prva je indeksirana uz nominalni ekonomski rast i zamijenila bi europske kredite iz programa pomoći, a druga, nazvana "neprekidnim obveznicama", bi zamijenila grčke državne obveznice u posjedu Europske središnje banke. 

Premijer Tsipras sastat će se u utorak sastati s talijanskim kolegom Matteom Renzijem, a ministar Varufakis je nakon Pariza stigao u London gdje je u ponedjeljak razgovarao s britanskim ministrom financija Georgeom Osborneom i s međunarodnim ulagačima.

Varoufakis ocjenjuje da prijedlog predstavlja "pametni inženjering duga" kojim se izbjegavaju za Njemačku neprihvatljivi pojmovi kakav je "otpis". 

- Reći ću našim partnerima da sastavljamo kombinaciju primarnog proračunskog viška i plana reformi. Reći ću im 'pomozite nam da reformiramo našu zemlju, dajte nam fiskalnog prostora da to napravimo jer ćemo se u protivnom i dalje gušiti pa nećemo biti reformirana nego deformirana Grčka, poručio je Varufakis.

Najčitaniji članci