To je to što me zanima!

Grlić Radman: Brojni izazovi su razlog za 'europskiju' Europu

Trebamo imati otvorena vrata za zemlje jugoistočne Europe koje pretendiraju na članstvo, uz istovremeno ispunjavanje svih kriterija i provedbu potrebnih reformi, rekao je ministar
Vidi originalni članak

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u petak se zauzeo za "europskiju Europu" umjesto "povlačenja u sebe" u vrijeme epidemije korona virusa, krize multilateralizma i trgovinskih sporova, priopćilo je ministarstvo.  

Šef hrvatske diplomacije je u njemačkom gradu Hofu sudjelovao na Paneuropskim danima u organizaciji Paneuropske unije, najstarijeg pokreta za ujedinjenje Europe. 

U raspravi o izazovima europskog jedinstva u vrijeme pandemije Covida-19, kao primjer suradnje naveo je koordinaciju diplomatskih napora za povratak europskih državljana u matične zemlje.

- Pred nama su brojni izazovi, no oni su razlog za "europskiju" Europu, a ne za povlačenje u sebe - rekao je Grlić Radman.

- Europa treba kročiti dalje usprkos izazovima svjetskom miru, krizi multilateralizma i trgovinskim razmiricama. Upravo solidarna i ujedinjena Europa, s čvrstim osloncem na zajedničke demokratske vrijednosti u stanju je prigrliti budućnost - naglasio je.

Unatoč tome što se hrvatsko predsjedanje EU-om u prvoj polovici 2020. odvijalo u okolnostima bez presedana, ministar velikim uspjehom smatra donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja za Crnu Goru.

- Smatramo da je integracija jugoistočne Europe jamstvo dugotrajne europske stabilnosti, te istovremeno naša dužnost i naš interes - rekao je Grlić Radman.

- Trebamo imati otvorena vrata za zemlje jugoistočne Europe koje pretendiraju na članstvo, uz istovremeno ispunjavanje svih kriterija i provedbu potrebnih reformi, što je i potvrđeno na Zagrebačkom sastanku na vrhu - istaknuo je.

Na skupu su bili i potpredsjednik njemačkog parlamenta Hans-Peter Friedrich, bavarski ministar za znanost i umjetnost Bernd Sibler te Manfred Weber, član predsjedništva Konferencije EU-a o budućnosti Europe i predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • zagorska puntarica opet 18.07.2020.

    Koja zemlja u EU ima manjinca podpredsjednika vlade, a usel u parlament sa jos njih sedmero po sistemu cucekovih zeluceka?

  • 18.07.2020.

    Meni ovaj ministr ne uljeva nikako povjerenje.

  • 18.07.2020.

    Vidim, nisu ukinuli ministarstvo europskih poslova! Tu ima najviše uhljeba! Mi smo jedina zemlja u EU koja ima to ministarstvo!?

Komentiraj...
Vidi sve komentare