To je to što me zanima!

Grupa arheologa se nada da je našla grob Aleksandra Velikog

Ministarstvo kulture Grčke je upozorilo arheologe da se klone senzacionalističkih izjava dok se ne utvrdi tko leži iza impresivnog zida, ako uopće tamo netko počiva
Vidi originalni članak

Nalazi li se tijelo Aleksandra Velikog doista u Egiptu kao što se do sada vjerovalo? Sudeći prema najnovijem otkriću arheologa, postoji mogućnost da ostaci čuvenoga vojskovođe leže nedaleko od Amfipolisa, drevnog grčkog grada udaljenog šestotinjak kilometara od Atene.

Naime, arheolozi su otkrili pet stotina metara dugačak i tri metra visok mramorni zid, te vjeruju da je riječ o kraljevskoj grobnici. 

Nažalost, zašto misle da je upravo njegova, ako je uopće grobnica, nisu naveli. Zato se u međuvremenu oglasilo Ministarstvo kulture Grčke, te upozorilo arheologe da se klone senzacionalističkih nagađanja.

Aleksandar Veliki je umro 10. ili 11. lipnja 323. godine prije Krista, i to u 32. godini, no danas nije pouzdano utvrđeno što je bio razlog smrti.

Prema predaji, preminuo je u babilonskoj palači Nabukodonosora II., i to nakon što se jedanaest dana mučio s groznicom. Jedna od teorija kaže da je namjerno otrovan, no ima i povjesničara koji su mišljenja da je uzrok smrti bila bolest, a spominju se trbušni tifus, malarija i meningitis. 

Kako bilo, poslije smrti je tijelo više puta premještano te se dugo nalazilo u Aleksandriji. 

Aleksandar Veliki je kao zapovjednik udružene vojske Makedonije i Grčke osvojio veliko Perzijsko Carstvo, Egipat te je s vojskom došao do Indije. 

Idi na 24sata

Komentari 47

  • LebronPetrovic 25.08.2013.

    Brad Pitt mu mamu .... !

  • Venucci 25.08.2013.

    bilo bi najbolje da je negdje u makedoniji.

  • WOMANIZER 25.08.2013.

    čak se zna i točan datum smrti, ali ne i mjesto pokopa! lol..........mislim da to nema veze s nikakvim grobom!

Komentiraj...
Vidi sve komentare