To je to što me zanima!

Guterres poziva na uspostavu dviju država za Izraelce i Palestince, Netanyahu odbio

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ponovio je svoj poziv na rješenje dviju država, dok izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovno odbija ideju suverene palestinske države
Vidi originalni članak

Pravo palestinskog naroda da izgradi vlastitu državu svi moraju priznati, rekao je Antonio Guterres u subotu u Kampali na sastanku nesvrstanih zemalja - država koje su ostale neutralne za vrijeme hladnog rata.

- Neprihvatljivo je odbijanje rješenja dviju država za Izraelce i Palestince i uskraćivanje prava na državu palestinskog naroda - istaknuo je.

Guterres je rekao da odbijanje dvodržavnog rješenja produžava sukob koji je postao globalna prijetnja miru i sigurnosti, pridonosi polarizaciji i jačanju ekstremizma posvuda. Ponovio je pozive na trenutni prekid vatre u borbama između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i dalje odbija ideju neovisne palestinske države kad rat u Gazi bude završen.

NIJE OBJAVLJENO TKO GA JA PRIJAVIO Protiv predsjednika Izraela su u Švicarskoj podignute kaznene prijave: 'Bit će razmotrene...'

- Neću pristati na kompromis u pogledu potpune izraelske kontrole nad cijelim područjem zapadno od Jordana, i to je protivno palestinskoj državi - rekao je u subotu ponovivši svoje stajalište da svako rješenje u budućnosti mora uključivati izraelsku vojnu kontrolu nad cijelom Zapadnom obalom.

RAKETIRALI DAMASK U izraelskom raketnom napadu ubijena su četiri pripadnika iranske Revolucionarne garde

Sjedinjene Države, važan saveznik Izraela, također zagovaraju rješenje dviju država. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • uistinu je tako 21.01.2024.

    Izraelski okupatori ce sigurno biti protjerani iz palestinske zemlje kao sto su bili protjerani iz Evrope i iz 122 drugih zemalja. Kada smo bili u Jerusalemu, zidovi su pljuvali na nase autobuse, mrze i nas usprkos evropske potpore...

  • dobar loš zao No1 21.01.2024.

    Nisu samo Palestinci u Gazi..,ima tu još doseljenih arapa potaknuti lijepom životu potpomognutom svjetskom organizacijom pomoći hranom, vodom, internetom...sada se zatvara špina..,neka idu raditi..

  • Kontra fašizma 21.01.2024.

    Ovo je čini se put od 1948 da Izrael odbija opciju dvije države. Na to ih je vjerojatno potaknulo iskustvo nakon povlačenja iz Gaze 2005 i davanje samouprave palestinskim arapima. Do sada su te sporazume odbijali arapi. 

Komentiraj...
Vidi sve komentare