To je to što me zanima!

HALMED: 'Provjeravamo još 32 prijavljena slučaja moguće povezanosti smrti i cjepiva'

Sveukupne koristi cjepiva višestruko nadmašuju bilo kakve rizike koje nam donosi cjepivo. AstraZenecom nastavlja se cijepiti, kazala je Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a
Vidi originalni članak

Hrvatska agencija za lijekove (HALMED) potvrdila je danas prvi smrtni slučaj povezan s cijepljenjem. Naime, radi se o muškarcu (33) koji je preminuo nakon cijepljenja cjepivom AstraZeneca. Ivana Šipić Gavrilović iz HALMED-a govorila je danas za N1 o toj temi.

- Riječ je o jednom od stupnjeva međunarodne klasifikacije prema kojem se utvrđuje povezanost lijeka, u ovom slučaju cjepiva, i određene nuspojave. Kad je povezanost određena kao vjerojatna, to znači da ne možemo sa 100 posto reći da je to uzrok, no vjerojatno jest uzrokovan samim cjepivom - kazala je Šipić Gavrilović.

Potvrdila je kako istražuju i druge prijave.

- Uz ovu prijavu koja je danas ocijenjena nemamo nijednu prijavu ovakve rijetke nuspojave. Što se tiče ostalih smrtnih slučajeva koji su prijavljeni, još 32 slučaja su u ocjeni, pokušavamo i te postupke riješiti što prije - kazala je.

OBJAVIO HALMED Prvi slučaj u Hrvatskoj: Smrt mladića u ožujku povezana s cjepivom protiv korona virusa

Otkrila je i zašto je za ovaj slučaj trebalo devet mjeseci.

- Slika nije bila jasna, nije se moglo odmah reći, zato smo zatražili jako puno stručnih mišljenja, ekspertiza i dodatnih analiza kako bi se utvrdilo sa sigurnošću je li to taj isti sindrom koji identificiran na EU razini i može li se prema tome dovesti u vezu s cjepivom - otkrila je.

AstraZenecom nastavit će se cijepiti, a spomenute prijave odnose se na sva četiri cjepiva.

- Ova ocjena provedena je na EU razni kod slučaja ovakvog sindroma koji su bili u drugim državama. EMA je tada zaključila i poruka je jasna, iako se može u malom broju slučajeva pojaviti ovakav sindrom, sveukupne koristi cjepiva višestruko nadmašuju bilo kakve rizike koje nam donosi cjepivo. AstraZenecom nastavlja se cijepiti - zaključuje Šipić Gavrilović.

Idi na 24sata

Komentari 141

  • Antifašistaaa 09.12.2021.

    AstraZenetha dokazano uzrokuje krvne ugruške i ubija ljude, to nije nikakva teorija urote već znanstvena činjenica. Zašto se i dalje nastavlja primjenjivati nikako mi nije jasno.

  • proljevakserski antifufač 08.12.2021.

    blio bi dobro doznati koliki iznos su proizvodjaci eksperimentalnih famakoloskih koktelcica neprimjereno nazvanih "cjepivo" (naime, ne ispunjavaju svrhu koju stvarna cjeiva ispunjavaju) potrosili na khmkhm "darove" prema clanovima zdravstvene struke

  • sns 08.12.2021.

    ...moja iskustva ne kažu tako-oni koji se nisu cjepili kad zarade (partija nije partijanje)koronu uz ludu sreću da ne završe na respiratoru imaju duuugoročne posljedice kao što su nemoć i nedostak daha ,,pametnom dosta-benefiti od cijepljenja su neupitni

Komentiraj...
Vidi sve komentare