To je to što me zanima!

Hana, Eva, Melita i Lucija s učiteljicom Sonjom uređuju najljepši vrt u Hrvatskoj...

Učenice i učiteljica male Područne škole Otočka u svom vrtu siju sjeme koje im daju mame i bake, a uz pomoć cijelog mjesta održavaju ga i ljeti
Vidi originalni članak

Prekrasan jesenski sunčan dan Sonja Solić (41), učiteljica kombiniranog 2. i 3. razreda Područne škole Otočka, iskoristila je kako bi svoje četiri učenice izvela u školski vrt.

Redovito mu posvećuju pozornost, pa je njihov trud nagrađen i titulom najljepše uređene područne škole u Hrvatskoj 2022. Kako bi obranile laskavu titulu, učenice su iz priručne prostorije uzele alatke i krenule u uređenje vrta i školskog dvorišta. Klupu u razredu, kao i alatke u vrtu, dijele Hana, Eva i Melita iz 2. razreda te godinu dana starija Lucija, koja ide u 3. razred. Njihova je područna škola u sastavu Osnovne škole Gola.

- Nagrada koju smo osvojili za najljepše uređeni školski vrt prije svega nas je ugodno iznenadila, ali još više obradovala. To nam je poticaj da se prijavimo i ove godine, ali više smo motivirani izrekom 'važno je sudjelovati', pa nismo opterećeni nagradom. Djeca koja su otišla u peti razred u matičnu školu i koja su bila ovdje kad je nagrada došla u naše ruke i danas povremeno dolaze u vrt jer ga osjećaju kao nešto svoje - kazala nam je učiteljica Sanja.

Ideja o školskom vrtu potekla je od učenika, koji su se trudili da bude nešto posebno. Nova znanja o zdravoj prehrani s naglaskom na voću i povrću probudila su interes školaraca, pa su ih primijenili na vrt. Interesantno je da učenici tijekom ljetnih praznika vode brigu o svemu što se posije. Čuli smo da ih tijekom velikih vrućina mogu vidjeti s kantama vode kako zalijevaju biljke u svojem vrtu, koji je svima na ponos u ovoj maloj sredini, u kojoj živi dvjestotinjak ljudi. A tajna je u tome da ovo i jest vrt cijele zajednice.

Kad smo upitali učenice što uzgajaju u vrtu, gotovo jednoglasno su nam izrecitirale da siju sve ono što i njihove bake i mame siju u svojim vrtovima. Od rajčice, paprike, mrkve, cikle, luka, češnjaka, boba, špinata, salate, začinskog bilja... Koriste domaće sjeme koje su dobile od kuće. U dvorištu su uredili i mali cvjetni kutak, koji je pravi ukras, a ujedno im služi da privuku pčele i kukce. Napravili su i hotel za kukce. U vrtu raste nekoliko stabala jabuka, trešanja, ali i nasadi domaćih i šumskih jagoda. Bila je milina gledati djecu u dobi od osam i devet godina kako raspoznaju bilje i točno znaju što kojoj treba. Djeca su nam rekla da vrlo vole biti u vrtu, pa tako nakon nastave pomažu i kod kuće.

Pomažu im roditelji, koji su se bezrezervno uključili u ovaj projekt, matična škola te lokalna samouprava, kao i spremačica Dubravka Sočev (43). Dok smo mi obilazili vrt, teta Dubravka servirala je školsku užinu, proizvode koji su sami pripremili za Dane kruha, od domaćega kruha do peciva.

Oprostili smo se od ove male i vrijedne družine, a učenice i njihova učiteljica iskoristile su vrijeme za boravak u prirodi. Sjele su na bicikle i otišle prema sedam kilometara udaljenoj Dravi. I kako nam kažu, svoju malu školu ni za što ne bi mijenjale. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare