Obavijesti

News

Komentari 0

Hana, Eva, Melita i Lucija s učiteljicom Sonjom uređuju najljepši vrt u Hrvatskoj...

Hana, Eva, Melita i Lucija s učiteljicom Sonjom uređuju najljepši vrt u Hrvatskoj...
3

Učenice i učiteljica male Područne škole Otočka u svom vrtu siju sjeme koje im daju mame i bake, a uz pomoć cijelog mjesta održavaju ga i ljeti

VIDEO

Prekrasan jesenski sunčan dan Sonja Solić (41), učiteljica kombiniranog 2. i 3. razreda Područne škole Otočka, iskoristila je kako bi svoje četiri učenice izvela u školski vrt.

Redovito mu posvećuju pozornost, pa je njihov trud nagrađen i titulom najljepše uređene područne škole u Hrvatskoj 2022. Kako bi obranile laskavu titulu, učenice su iz priručne prostorije uzele alatke i krenule u uređenje vrta i školskog dvorišta. Klupu u razredu, kao i alatke u vrtu, dijele Hana, Eva i Melita iz 2. razreda te godinu dana starija Lucija, koja ide u 3. razred. Njihova je područna škola u sastavu Osnovne škole Gola.

Gola: Područna škola Otočka osvojila je titulu najljepšeg školskog vrta Gola: Područna škola Otočka osvojila je titulu najljepšeg školskog vrta Gola: Područna škola Otočka osvojila je titulu najljepšeg školskog vrta
5
| Foto: Damir Spehar/PIXSELL - ILUSTRACIJA

- Nagrada koju smo osvojili za najljepše uređeni školski vrt prije svega nas je ugodno iznenadila, ali još više obradovala. To nam je poticaj da se prijavimo i ove godine, ali više smo motivirani izrekom 'važno je sudjelovati', pa nismo opterećeni nagradom. Djeca koja su otišla u peti razred u matičnu školu i koja su bila ovdje kad je nagrada došla u naše ruke i danas povremeno dolaze u vrt jer ga osjećaju kao nešto svoje - kazala nam je učiteljica Sanja.

Ideja o školskom vrtu potekla je od učenika, koji su se trudili da bude nešto posebno. Nova znanja o zdravoj prehrani s naglaskom na voću i povrću probudila su interes školaraca, pa su ih primijenili na vrt. Interesantno je da učenici tijekom ljetnih praznika vode brigu o svemu što se posije. Čuli smo da ih tijekom velikih vrućina mogu vidjeti s kantama vode kako zalijevaju biljke u svojem vrtu, koji je svima na ponos u ovoj maloj sredini, u kojoj živi dvjestotinjak ljudi. A tajna je u tome da ovo i jest vrt cijele zajednice.

Gola: Područna škola Otočka osvojila je titulu najljepšeg školskog vrta

Kad smo upitali učenice što uzgajaju u vrtu, gotovo jednoglasno su nam izrecitirale da siju sve ono što i njihove bake i mame siju u svojim vrtovima. Od rajčice, paprike, mrkve, cikle, luka, češnjaka, boba, špinata, salate, začinskog bilja... Koriste domaće sjeme koje su dobile od kuće. U dvorištu su uredili i mali cvjetni kutak, koji je pravi ukras, a ujedno im služi da privuku pčele i kukce. Napravili su i hotel za kukce. U vrtu raste nekoliko stabala jabuka, trešanja, ali i nasadi domaćih i šumskih jagoda. Bila je milina gledati djecu u dobi od osam i devet godina kako raspoznaju bilje i točno znaju što kojoj treba. Djeca su nam rekla da vrlo vole biti u vrtu, pa tako nakon nastave pomažu i kod kuće.

Gola: Područna škola Otočka osvojila je titulu najljepšeg školskog vrta

Pomažu im roditelji, koji su se bezrezervno uključili u ovaj projekt, matična škola te lokalna samouprava, kao i spremačica Dubravka Sočev (43). Dok smo mi obilazili vrt, teta Dubravka servirala je školsku užinu, proizvode koji su sami pripremili za Dane kruha, od domaćega kruha do peciva.

Gola: Područna škola Otočka osvojila je titulu najljepšeg školskog vrta

Oprostili smo se od ove male i vrijedne družine, a učenice i njihova učiteljica iskoristile su vrijeme za boravak u prirodi. Sjele su na bicikle i otišle prema sedam kilometara udaljenoj Dravi. I kako nam kažu, svoju malu školu ni za što ne bi mijenjale. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.