To je to što me zanima!

Hapse se HDZ-ovi šerifi i dižu optužnice protiv Plenkovićevih ministara. A što je s Plenkijem?

Hrvatska živi shizofrenu političku stvarnost. S jedne strane, Plenković se hvali velikim uspjesima, s druge padaju njegovi lokalni šerifi i ministri. A premijer i šef HDZ-a ponaša se kao da ta prljavština ne dopire do njega.
Vidi originalni članak

Može se Andrej Plenković hvaliti u Hrvatskom saboru velikim postignućima svoje Vlade i "godinom isporuke" svojih grandioznih obećanja. Može optuživati oporbu da je nesposobna i kritizirati je što je njezin doprinos društvu i građanima "ravan nuli". Može čak i naganjati "ruske agente" u oporbi, ratovati s desnim radikalima i upozoravati na paramilitarne skupine.

Može se naslikavati s Nancy Pelosi i drugim stranim delegacijama na summitu Krimske platforme u Zagrebu.

Može biti najveći, najvažniji, najuspješniji. Čak i najdominantniji.

Ali već drugog dana pojest će ga optužnice protiv HDZ-ovih ministara i lokalnih šerifa. 

Ravno do dna

Već drugi dan Plenković će sletjeti licem ravno u korupcijsku kaljužu, aterirati u afere i Uskokove optužnice, raspravljati o svojim uhićenim načelnicima općine ili komentirati optužnicu protiv čak četiri ministra u svojoj Vladi.

Prvu takvu u povijesti, ali tek još jednu u nizu.

Može Plenković lebdjeti na oblacima svojih uspjeha i ostvarenja, svojih pregnuća i postignuća. Ali na kraju će ga svejedno pojesti afere, optužnice, korupcija, pronevjere, organizirane akcije u Vladi i zulum lokalnih šerifa na terenu.

Četiri mušketira i jedan šerif

Samo dan nakon što je uhićen Vinko Zulim, bivši saborski zastupnik HDZ-a kojega je upravo Andrej Plenković postavio na svoju izbornu listu, i načelnik općine Seget Donji koji je u restoranima potrošio pola milijune općinskih kuna, prijetio novinarima i vrijeđao saborske zastupnike, Uskok je objavio da je potvrđena optužnica protiv Darka Horvata, Borisa Miloševića, Josipa Aladrovića i Tomislava Tolušića.

Četiri Plenkovićeva ministarska mušketira.

I kao što se Plenković hvali svojim uspjesima, veliča vlastita ostvarenja, pripisuje si najveće zasluge, tako se ovdje radi o uhićenjima članova njegova HDZ-a, o njegovim saborskim zastupnicima, o njegovim ministrima, njegovim koalicijskim partnerima.

Za što bi on trebao preuzeti odgovornost.

Ali Plenković nema veze sa svime time. On djeluje u izoliranom eko sustavu, u mjehuru od sapunice, u izdvojenom entitetu okruženom sanitarnim kordonom koji, poput polupropusne membrane, do premijera propušta samo komplimente i zasluge, a zaustavlja smeće i prljavštine.

Premijer je samo za zasluge

Ministri serijski, rafalno, nezaustavljivo završavaju na optužnicama - ili bi tamo trebali završiti - članovi HDZ-a rutinski se, gotovo svakodnevno, uhićuju - ili makar javno raskrinkavaju - ali Plenković se ponaša kao da se to događa nekom drugom.

Kao da to nije njegova stranka i njegova Vlada.

To je toliko nevjerojatno, da je postalo fascinantno.

Plenković postoji samo radi preuzimanja zasluga. Sve ostalo nije njegov mandat. Dobro, premijer postoji i radi prozivanja neprijatelja i izigravanja žrtve.

Ali sve ostalo krivnja je nekog drugog.

Pa makar ti drugi bili njegovi najbliži suradnici.

Paralelna stvarnost

Tako funkcionira paralelna Plenkovićeva stvarnost: s jedne strane cvjetaju ruže, dižu se mostovi, uvodi se euro, otvaraju se granice, a u drugoj, cvjeta korupcija, redaju se optužnice, nižu afere. 

I sve je to postalo normalno, uobičajeno, svakodnevno. Pa čak i "vjerodostojno".  

Plenković je ratnik, patnik i pobjednik. Sve ostalo je tuđa briga.

Idi na 24sata

Komentari 48

  • MarijanGrdašić 05.11.2022.

    Plenković je "europski standard" odnosno proizvod visoke korupcijske hobotnice koja seže i u Bruxelles. Ne zaboravimo da su visoki dužnosnici u EK involvirani i u savjetima velikih korporacija i farmaceutskim tvrtkama a Plenković je samo proizvod toga zla. Dali će ga maknuti ili neće ne znamo jer u opoziciji nema neke stvarne opozicije. Pogledajmo DP tu je sam otpad iz svekolikog HDZ a, pogledajmo Socijaldemokrate tu je pak otpad SDP a. Upravo ti otpaci odnosno politička kaljuža su dobrodošao bazen iz kojeg se Plenković može obraniti od smjene. Ujedinjena oporba kao takva ne postoji, previše je juda i "velikih vođa" i nikada se neće dogovoriti o jedinstvenom pristupu. Konačno se u Saboru moraju dogovoriti da se manjinama dopusti samo jedan zastupnik i to onaj koji pobere najviše glasova. Za sada te manjine daju potporu najgorem kriminalu i veleizdaji u HR.

  • Vili Nemoš 27.10.2022.

    ne možemo dirati plankija još, karlo resler nije spreman....

  • ooo7papaja 26.10.2022.

    Zašto se boriš Aleksa? Jugoslavije više nema!

Komentiraj...
Vidi sve komentare