To je to što me zanima!

Haški sud odlučuje pripada li Kini otočje u Kineskom moru

Peking polaže pravo na suverenost nad skoro cijelim Južnim kineskim morem odbacujući prava na njegove dijelove Vijetnamu, Filipinima, Tajvanu, Maleziji...
Vidi originalni članak

Arbitražni sud iz Nizozemske odlučio je u četvrtak kako je nadležan za suđenje o teritorijalnim pravima koje su podnijeli Filipini protiv Kine o spornim područjima u Južnom kineskom moru.

U pravnom porazu za Kinu Stalni arbitražni sud iz Den Haaga odbacio je tvrdnju Pekinga da se radi o sporu oko njegova teritorijalne suverenosti te rekao da će održati dodatna ročišta kako bi odlučio o vrijednosti filipinskih dokaza.

Kina je bojkotirala postupak i odbacila mjerodavnost suda u ovom slučaju.

Peking polaže pravo na suverenost nad skoro cijelim Južnim kineskim morem odbacujući prava na njegove dijelove Vijetnamu, Flipinima, Tajvanu, Maleziji i Bruneju.

Sud je utvrdio kako je mjerodavan da sasluša sedam podnesaka Manile prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) te da odluka Kine da ne sudjeluje "ne lišava sud nadležnosti".

Sjedinjene Države, ugovorni saveznik Filipina koji je ovaj tjedan doveo u pitanje Pekingovo polaganje teritorijalnih prava ploveći blizu umjetnih otoka koje je Kina izgradila u Južnom kineskom moru, pozdravile su odluku suda, prema visokom američkom obrambenom dužnosniku.

Idi na 24sata

Komentari 19

  • Nikola Jankovic 01.11.2015.

    Mislim da u ovom slucaju, da li juzno kinesko more pripada Kini, odlucuje iskljucivo Kina. Kakav politicki cirkus zvani "haski sud"

  • ddd1234 30.10.2015.

    Šta sad? Da se možda radujemo što Kina ima silu i pokazuje zube? Koliki su se samo radovali na ovom portalo što Putin pokazuje zube! Dečki, mi nismo ni Rusi, ni Kinezi. Ni od koga nemamo koristi. Dakle, nemamo se čemu radovati...

  • lokal patriota 30.10.2015.

    Ovi u Hagu ni neznaju gdje je Kina,a rješavaju ljihove probleme. Nevjerojatno,Kim će ih zasigurno poslušati temeljem presude.

Komentiraj...
Vidi sve komentare