To je to što me zanima!

HDZ ipak neće sa SDP-om rušiti referendum Željke Markić

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Gordan Jandroković (HDZ) tvrdi da inicijative koje imaju za cilj onemogućiti referendum u predizborno vrijeme neće podržati. SDP je spreman na razgovor
Vidi originalni članak

Iako  se nagađalo da bi se SDP i HDZ u Saboru mogli dogovoriti oko ustavnih promjena barem u dijelu koji se odnosi na referendum i tako spriječiti najavljeni referendum inicijative 'U ime obitelji' koju predvodi Željka Markić, čini se da od toga neće biti ništa. Gordan Jandroković (HDZ) tvrdi da inicijative koje imaju za cilj onemogućiti referendum i još u predizborno vrijeme neće podržati.

- Iako HDZ u sadržajnom smislu ne podržava taj referendum, mi smatramo da on nije dobar za Hrvatsku, da bi destabilizirao politički sustav, fragmentirao Sabor, nećemo pristati ni na kakve političke trikove koji bi otežali njihovo održavanje. Dakle, ne ustavnim promjenama u vrijeme prije izbora - jasan je Jandroković.

SDP spreman za razgovor s bilo kime

Smatra da bi ustavne promjene prije izbora bile politički nekorektne . Napominje da se o ustavnim promjenama može razgovarati u mirnijim političkim vremenima. Predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP) nije želio komentirati neimenovane izvore koji tvrde da su na Prijedlog ustavnih promjena u SDP-u već napisani amandmani. Ponovio je da je prijedlog promjena u saborskoj procedur i te da su otvoreni i spremni za razgovor s bilo kime . Podsjetio je da u promjenama nisu sadržana samo pitanja vezana za referendum već se unutra nalazi i regionalizacija Hrvatske te druge važne teme.

- Mi bi voljeli da što više onoga što smo napisali, danas ili sutra bude usvojeno i stupi na snagu kao promjena Ustava - izjavio je.

Na pitanje bi li se, u slučaju da se postigne dogovor samo oko referenduma, to primjenjivalo samo na buduće referendume ili i one koji su u tijeku Grbin je napomenuo da se to pitanje rješava u prijelaznim i završnim odredbama.

- Stvar je naravno dogovora i rasprave, ali do sada smo uvijek predlagali da se svi akti koje donosimo i o kojima razgovaramo primjenjuju pro futuro , a retroaktivna primjena je dozvoljena isključivo ako to neke posebne okolnosti zahtijevaju - zaključio je.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 122

  • Yassa 20.09.2014.

    SDP je totalitarna stranka a HDZ pokret i država dobo i opstaje u današnjem svjetu feudalizma (demokracije) , nije moguće naći pozitivno riješenje pored ovog politčkog kadra

  • be yourself 20.09.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Ovo vam je treća lakša opomena u posljednjih tjedan dana te smo zbog toga blokirali vaš korisnički račun na rok od 24 sata. Bit će vam ponovno dostupan za 24 sata.

  • mmzg 20.09.2014.

    Cini mi se da nesto sa slikom iz clanka ne stima. Zeljka Markic je 1964. godiste, a ova zenska osoba na slici, iako slici Zeljki Markic, izgleda najmanje 15-20 godina starije. Ili je to slika Markickine mame, ili starije sestre (ako ju ima) ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare