To je to što me zanima!

HDZ je u Zagrebu opet izmislio kandidata za pet posto glasova

U zadnja dva izborna ciklusa HDZ je u utrku protiv Milana Bandića gurnuo kandidate koji su dobili pet posto glasova. Sada HDZ, nakon odustajanja Damira Vanđelića, gura u utrku Davora Filipovića, jedinog antibandićevca.
Vidi originalni članak

Je li HDZ izmislio u Zagrebu još jednog kandidata od pet posto?

Na zadnjim lokalnim izborima u Zagrebu HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet osvojio je 5,6 posto glasova. Na izborima prije toga, 2013. godine, Margareta Mađerić osvojila je 5,41 posto glasova na izborima za gradonačelnika.

A sada HDZ baca u vatru Davora Filipovića, "dečka s klupe", zlatnu rezervu za Damira Vanđelića.

Pet posto glasova u prvom krugu zvuči kao kompliment.

Kandidatura osobe koja je potpuno nepoznata u političkim, a kamoli gradskim krugovima, koja je izmišljena u zadnji trenutak nakon što je Vanđelić dao košaricu Andreju Plenkoviću, koja ni ne kotira predobro u zagrebačkom HDZ-u, izgleda kao da je programirana u Bandićevu laboratoriju. Opet.

Pet po pet

Još od 2009. godine, kad je Jasen Mesić osvojio danas nezamislivih 13 posto glasova u utrci s Milanom Bandićem, HDZ se svake četiri godine trudio na zagrebačke izbore gurnuti nekakvog jazavca, obaviti formalnost, ispuniti dužnost, otvoriti širom vrata Bandićevoj pobjedi.

Tako izgleda i ovoga puta.

I to bez obzira na činjenicu što se Filipovića sada promovira kao osobu koja je najžešće od svih gradskih HDZ-ovaca kritizirala Bandića. I to dok je HDZ koalirao s Bandićem. Zbog čega je Filipović navodno trpio kritike i neslužbene sankcije u HDZ-u, te stoga nije izabran za potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a.

Sada je to postala Filipovićeva glavna referenca.

Antiprotivni Bandiću

Zanimljivo, među razlozima zbog kojih je Damir Vanđelić odbio kandidaturu za gradonačelnika u medijima se navodi i informacija da je postavio uvjet da nema suradnje s Bandićem. Tu garanciju nije dobio, što je iz HDZ-a kasnije demantirano. Naravno.

A danas, pak, HDZ baca u vatru osobu koja se možda jedina suprotstavila Bandiću.

I to ne baš na sva zvona, ne baš u svim medijima, ne baš tako da ga se prepozna, istakne, percipira kao glas zagrebačkog HDZ-a.

Ali eto, za arhivu i evidenciju. I antologiju.

Tako će, formalno, ponovno ispasti da HDZ na zagrebačke izbore ide s kandidatom koji se protivi Bandiću, baš kao što je to izveo i s Mesićem, Mađerić i Prgometom. HDZ će glumiti da napada, a Bandić će se glumiti da se brani.

I to bi Filipoviću trebalo biti dovoljno za pet posto.

Taman po HDZ-ovoj mjeri. I naravno, po Bandićevoj mjeri.

HDZ-ovi žetončići

Stranka koja je godinama koalirala s Bandićem na gradskoj i nacionalnoj razini, držala leđa gradonačelniku kao što su njegovi žetončići držali leđa Plenkoviću, stranka koja od vremena Ive Sanadera uživa u suživotu s Bandićem - optuženim, pritvorenim, kompromitiranim - sada tri mjeseca prije izbora baca Bandiću pod noge kandidata koji se u zagrebačkom HDZ-u ionako doživljava kao uljez. Još jednog HDZ-ova žetončića u Zagrebu.

Neka Filipović hrabro zgine, a HDZ i Bandić idu dalje.

Naravno, ni plan s Vanđelićem nije bio pretjerano ambiciozan. HDZ je odabrao "nadstranačkog" kandidata jer je njega bilo najlakše žrtvovati u utrci koju ne planiraju dobiti, a on se ukazao kao atraktivna opcija kao privremeni upravitelj Fonda za obnovu Zagreba.

Obavili formalnost

I možda ni Davor Filipović ne bi bio promašena opcija, da ga je HDZ počeo ozbiljno pripremati za zagrebačke izbore. Ovako, u tri mjeseca birači bi trebali totalnog anonimca prepoznati kao najboljeg kandidata za rušenje gradonačelnika s 20-godišnjim stažem, i to kandidata stranke koja godinama drži tog Bandića na vlasti.

To pokazuje da HDZ, kao najveća hrvatska stranka, nema prepoznatljivih kandidata u najvećem hrvatskom gradu, što je tragedija sama po sebi, ali i dokazuje da HDZ opet drži leđa optuženom i kompromitiranom gradonačelniku.

HDZ je svjestan da, čak i kad bi želio, ne može izmisliti kandidata koji bi pobijedio Bandića, pa zato ne žele plasirati kandidata koji bi odnio previše glasova Bandiću i time otvorio vrata opciji s ljevice, primjerice Tomislavu Tomaševiću.

Davor Filipović odigrat će stoga svoju ulogu, izreći stvari koje treba reći i koje će se izgubiti u sveopćoj retoričkoj kakofoniji, a prava bitka vodit će se na drugoj strani. Kao što to HDZ obično osigura.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • Dario123455677 11.02.2021.

    Pa čak i ljudi iz HDZ ne misle da će on biti gradonačelnik.

  • 10.02.2021.

    Otvorite oči i um, pogledajte realnost i izađite na izbore. Naš grad mogu spasiti samo novi ljudi, odgovorni i nekorumpirani. Sve drugo je odavno dobro poznato i dokazano izlizano.

  • laky03348 10.02.2021.

    Pa već mjesecima,godinama,se zna da je Bandić HDZ-ov kandidat za Zagreb,a HDZ naravno opet ide sa lažima i podmetanjima narodu,ALI narod to voli,svaki put zbog nevjerojatnog idiotluka nasjedne na HDZ laži.

Komentiraj...
Vidi sve komentare