Obavijesti

News

Komentari 37

HDZ je u Zagrebu opet izmislio kandidata za pet posto glasova

HDZ je u Zagrebu opet izmislio kandidata za pet posto glasova

U zadnja dva izborna ciklusa HDZ je u utrku protiv Milana Bandića gurnuo kandidate koji su dobili pet posto glasova. Sada HDZ, nakon odustajanja Damira Vanđelića, gura u utrku Davora Filipovića, jedinog antibandićevca.

VIDEO

Je li HDZ izmislio u Zagrebu još jednog kandidata od pet posto?

Na zadnjim lokalnim izborima u Zagrebu HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Drago Prgomet osvojio je 5,6 posto glasova. Na izborima prije toga, 2013. godine, Margareta Mađerić osvojila je 5,41 posto glasova na izborima za gradonačelnika.

A sada HDZ baca u vatru Davora Filipovića, "dečka s klupe", zlatnu rezervu za Damira Vanđelića.

Pet posto glasova u prvom krugu zvuči kao kompliment.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kandidatura osobe koja je potpuno nepoznata u političkim, a kamoli gradskim krugovima, koja je izmišljena u zadnji trenutak nakon što je Vanđelić dao košaricu Andreju Plenkoviću, koja ni ne kotira predobro u zagrebačkom HDZ-u, izgleda kao da je programirana u Bandićevu laboratoriju. Opet.

Pet po pet

Još od 2009. godine, kad je Jasen Mesić osvojio danas nezamislivih 13 posto glasova u utrci s Milanom Bandićem, HDZ se svake četiri godine trudio na zagrebačke izbore gurnuti nekakvog jazavca, obaviti formalnost, ispuniti dužnost, otvoriti širom vrata Bandićevoj pobjedi.

Tako izgleda i ovoga puta.

I to bez obzira na činjenicu što se Filipovića sada promovira kao osobu koja je najžešće od svih gradskih HDZ-ovaca kritizirala Bandića. I to dok je HDZ koalirao s Bandićem. Zbog čega je Filipović navodno trpio kritike i neslužbene sankcije u HDZ-u, te stoga nije izabran za potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a.

Sada je to postala Filipovićeva glavna referenca.

Antiprotivni Bandiću

Zanimljivo, među razlozima zbog kojih je Damir Vanđelić odbio kandidaturu za gradonačelnika u medijima se navodi i informacija da je postavio uvjet da nema suradnje s Bandićem. Tu garanciju nije dobio, što je iz HDZ-a kasnije demantirano. Naravno.

A danas, pak, HDZ baca u vatru osobu koja se možda jedina suprotstavila Bandiću.

I to ne baš na sva zvona, ne baš u svim medijima, ne baš tako da ga se prepozna, istakne, percipira kao glas zagrebačkog HDZ-a.

Ali eto, za arhivu i evidenciju. I antologiju.

Tako će, formalno, ponovno ispasti da HDZ na zagrebačke izbore ide s kandidatom koji se protivi Bandiću, baš kao što je to izveo i s Mesićem, Mađerić i Prgometom. HDZ će glumiti da napada, a Bandić će se glumiti da se brani.

I to bi Filipoviću trebalo biti dovoljno za pet posto.

Taman po HDZ-ovoj mjeri. I naravno, po Bandićevoj mjeri.

HDZ-ovi žetončići

Stranka koja je godinama koalirala s Bandićem na gradskoj i nacionalnoj razini, držala leđa gradonačelniku kao što su njegovi žetončići držali leđa Plenkoviću, stranka koja od vremena Ive Sanadera uživa u suživotu s Bandićem - optuženim, pritvorenim, kompromitiranim - sada tri mjeseca prije izbora baca Bandiću pod noge kandidata koji se u zagrebačkom HDZ-u ionako doživljava kao uljez. Još jednog HDZ-ova žetončića u Zagrebu.

Neka Filipović hrabro zgine, a HDZ i Bandić idu dalje.

Naravno, ni plan s Vanđelićem nije bio pretjerano ambiciozan. HDZ je odabrao "nadstranačkog" kandidata jer je njega bilo najlakše žrtvovati u utrci koju ne planiraju dobiti, a on se ukazao kao atraktivna opcija kao privremeni upravitelj Fonda za obnovu Zagreba.

Obavili formalnost

I možda ni Davor Filipović ne bi bio promašena opcija, da ga je HDZ počeo ozbiljno pripremati za zagrebačke izbore. Ovako, u tri mjeseca birači bi trebali totalnog anonimca prepoznati kao najboljeg kandidata za rušenje gradonačelnika s 20-godišnjim stažem, i to kandidata stranke koja godinama drži tog Bandića na vlasti.

To pokazuje da HDZ, kao najveća hrvatska stranka, nema prepoznatljivih kandidata u najvećem hrvatskom gradu, što je tragedija sama po sebi, ali i dokazuje da HDZ opet drži leđa optuženom i kompromitiranom gradonačelniku.

HDZ je svjestan da, čak i kad bi želio, ne može izmisliti kandidata koji bi pobijedio Bandića, pa zato ne žele plasirati kandidata koji bi odnio previše glasova Bandiću i time otvorio vrata opciji s ljevice, primjerice Tomislavu Tomaševiću.

Davor Filipović odigrat će stoga svoju ulogu, izreći stvari koje treba reći i koje će se izgubiti u sveopćoj retoričkoj kakofoniji, a prava bitka vodit će se na drugoj strani. Kao što to HDZ obično osigura.

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović